Sandacz z maślanymi szalotkami.doc

(21 KB) Pobierz


Sandacz z maślanymi szalotkami

Na 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz.

Składniki:
1 kg filetów z sandacza ze skórą
30 dag szalotki lub bardzo małej cebuli
1 ¼ kostki masła
½ butelki białego wytrawnego wina
3 duże marchewki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:
1. Pokrój szalotkę na bardzo cienkie talarki.
2. W garnku rozpuść pół kostki masła. Wrzuć szalotki i smaż je na bardzo małym ogniu przez 20 min. Posól i dodaj pieprz.
3. Przełóż szalotkę na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu.
4. Obierz marchewki, pokrój je na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je, odcedź i zmiksuj na puree.
5. Do garnuszka wlej wino, zagotuj i potrzymaj na ogniu, aż 3/4 płynu wyparuje. Do wina wrzuć puree marchewkowe i resztę masła (oprócz 2 łyżek, których użyjesz potem do smażenia). Dodaj sól i pieprz.
6. Skórę na filetach sandacza delikatnie ponacinaj. Posól rybę, posyp pieprzem i od strony skóry obtocz w mące.
7. Do głębokiej, dużej patelni wlej oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzuć resztę masła.
8. Na gorący tłuszcz połóż rybę skórą do dołu. Zmniejsz ogień i smaż 4 min.
9. Na talerz wlej sos, połóż bardzo gorące szalotki. Na wierzchu rozłóż kawałki ryby. Możesz posypać ulubionymi ziołami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin