Sandacz z maślanymi szalotkami Na 4 osoby Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 1 godz. Składniki: 1 kg filetów z sandacza ze skórą 30 dag szalotki lub bardzo małej cebuli 1 ¼ kostki masła ½ butelki białego wytrawnego wina 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Pokrój szalotkę na bardzo cienkie talarki. 2. W garnku rozpuść pół kostki masła. Wrzuć szalotki i smaż je na bardzo małym ogniu przez 20 min. Posól i dodaj pieprz. 3. Przełóż szalotkę na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. 4. Obierz marchewki, pokrój je na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je, odcedź i zmiksuj na puree. 5. Do garnuszka wlej wino, zagotuj i potrzymaj na ogniu, aż 3/4 płynu wyparuje. Do wina wrzuć puree marchewkowe i resztę masła (oprócz 2 łyżek, których użyjesz potem do smażenia). Dodaj sól i pieprz. 6. Skórę na filetach sandacza delikatnie ponacinaj. Posól rybę, posyp pieprzem i od strony skóry obtocz w mące. 7. Do głębokiej, dużej patelni wlej oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzuć resztę masła. 8. Na gorący tłuszcz połóż rybę skórą do dołu. Zmniejsz ogień i smaż 4 min. 9. Na talerz wlej sos, połóż bardzo gorące szalotki. Na wierzchu rozłóż kawałki ryby. Możesz posypać ulubionymi ziołami.
tatanka.com