post-warzywno-owocowy-jadlospis-tydzien4.pdf

(445 KB) Pobierz
Plan posiłków na tydzień 4
Tydzień 4
Śniadanie
(przed
wyjściem z domu)
Przekąska 1
Obiad
Przekąska 2
Kolacja (3 godziny
przed snem)
Dzień 22
Koktajl z jabłka,
grejpfruta i buraka
Ogórek kiszony z
bazylią, marchewką
i pietruszką
Zupa: Kapuśniak + II
danie: duszony kalafior
z sosem jabłkowym z
miętą
Rukola z kiełkami i
pomidorem
Surówka z ogórka z
koperkiem + 2
łodygi
selera
naciowego
Dzień 23
Koktajl z papryki,
jabłka, cytryny i
marchewki
Sałatka ze szpinaku
z pomidorem i
kiełkami
Zupa: Kapuśniak + II
danie: brokuł duszony z
cebulą, papryką,
marchewką i burakiem
Surówka z pora z
jabłkiem i
marchewką
Kapusta kiszona z
burakiem
Dzień 24
Koktajl z jabłka,
grejpfruta i natki
pietruszki
Sałata z pomidorem
i cebulą lub
czosnkiem
Zupa: barszcz + II danie
leczo warzywne z dynią
Sałatka ze
szpinaku lub
botwinki z
kiełkami z lucerny
lub brokuła
Puree z buraków
Dzień 25
Koktajl z kapusty z
jabłkiem i
marchewką oraz
miętą
Kiełki brokuła z
cebulą, pomidorami
i roszponką
Zupa: barszcz + II danie:
ratatouille warzywne
Ogórek kiszony z
pomidorem ,
papryką i rukolą
Surówka z
czerwonej kapusty
z papryką i porem
Dzień 26
Koktajl z brokuła z
jabłkiem i
grejpfrutem
Surówka z białej
kapusty z cebulą i
papryką oraz sosem
malinowym
Zupa ogórkowa + II
danie: pieczone
warzywa: dynia, brokuł,
papryka, cebula, jarmuż
Sałatka
pomidorowa z
rzodkiewką i
ogórkiem
Kiełki rzodkiewki z
pietruszką + 2
łodygi
selera
naciowego
Dzień 27
Koktajl z jabłka,
jarmużu i jagód
Caprese z pietruszki
i pomidora
Zupa ogórkowa + II
danie: puree
marchewkowe + sałata z
pomidorem i cebulą
Surówka z kiszonej
kapusty z natką
pietruszki i
papryką
Kalafior z brokułem
i kiełkami
Dzień 28
Koktajl z ogórka z
jabłkiem,
grejpfrutem i miętą
Surówka z
czerwonej kapusty z
papryką i porem
Zupa:
żurek
warzywny z
wędzoną papryką
Puree z dyni z
imbirem lub
cynamonem
Surówka z kapusty
pekińskiej z cebulą i
koperkiem
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
85
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
86
Post warzywno-owocowy - jadłospis dla 1 osoby
Tydzień 4
Dzień 22 z 42
Śniadanie
Koktajl z jabłka, grejpfruta i buraka
Składniki:
1 jabłko (145 g) (dokładnie umyte, może być ze skórką, jeśli zostało sparzone, bez ogryzka;
pokrojone w grube kawałki)
1 grejpfrut (wyciśnięty sok i miąższ w wyciskarce do cytrusów lub obrany, oczyszczony z
błon i pestek)
1
łodyga
selera naciowego (oczyszczona z
łyka,
pokrojona w większe kawałki)
2 marchewki (po 50 g) (umyte, oskrobane, pokrojone w większe kawałki)
1 burak (50 g) (umyty, obrany, pokrojony na grube kawałki; przed dodaniem do koktajlu
można go poddusić przez ok. 10 minut pod przykryciem i ostudzić)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od grejpfruta, potem jabłko, na
koniec marchewka, seler i burak).
2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie najkrócej, do połączenia składników
w koktajl.
Przekąska 1
Ogórek kiszony z bazylią, marchewką i pietruszką
Składniki:
2 ogórki kiszone (po 50 g) (pokrojone w wysokie słupki)
1 marchewka (50 g) (umyta, oskrobana, pokrojona w wysokie słupki)
1 pietruszka (50 g) (umyta, oskrobana, pokrojona w wysokie słupki)
kilka liści
świeżej
bazylii lub 1
łyżka
koperku (świeży, drobno posiekany)
Przygotowanie:
1. Zaserwuj w jednej misce.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
87
Obiad
Kapuśniak
Składniki:
400-500 ml wywaru warzywnego
50 g kapusty białej lub czerwonej (poszatkowana)
50 g kapusty kiszonej (odciśnięta, zachowaj sok)
1 cebula (50 g) (pokrojona w piórka lub drobno)
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; pokrojony na cienkie plasterki lub w drobną kosteczkę)
2
łyżki
natki pietruszki (drobno posiekana; do dekoracji)
połowa warzyw z gotowania wywaru z poprzedniego dnia (zmiksowane w blenderze; drugą
połowę możesz zamrozić lub dołożyć do któregoś z koktajli warzywnych, albo również dodać
do kapuśniaku, dzięki czemu będzie jeszcze gęstszy)
1
łyżeczka
wędzonej papryki
1
łyżeczka
majeranku i/lub kminku
1 ziarno ziela angielskiego
1 listek laurowy
pieprz
Przygotowanie:
1. Zalej kapustę wywarem i gotuj z zielem angielskim i listkiem laurowym przez 15 minut.
2. Cebulę i czosnek delikatnie zrumień na patelni bez tłuszczu, o nieprzywierającej powłoce.
Dodaj do gotowania kapusty na 5 ostatnich minut.
3. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki do garnka, dopraw pieprzem, wędzoną papryką i
ziołami oraz sokiem z kiszonej kapusty (dodany dopiero teraz, nie utraci większości
składników odżywczych w wyniku długiego działania wysokiej temperatury), zamieszaj.
Duszony kalafior z sosem jabłkowym z miętą
Składniki:
¼
główki kalafiora (250 g) (umyty, podzielony na mniejsze kawałki)
�½
papryki (80 g) (umyta, pokrojona w dużą kostkę)
2
łyżki
soku z cytryny
4
łyżki
sosu jabłkowego (przepis na str. 5) wymieszanego z kilkoma posiekanymi listkami
świeżej
mięty
Przygotowanie:
1. Marchewkę i paprykę zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez ok. 10
minut.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
88
2. Dodaj kalafior i dalej duś całość pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
3. Dopraw kalafior i paprykę ziołami i polej sosem.
Przekąska 1
Rukola z kiełkami i pomidorem
Składniki:
kiełki słonecznika lub inne (czarnej rzepy, brokuła, lucerny, cebuli) (ok. 25 g)
50 g rukoli
1 pomidor (100 g)
25 g malin (opcjonalnie; całe lub rozduszone widelcem)
zioła prowansalskie lub tymianek z rozmarynem i oregano
Przygotowanie:
1. Zaserwuj w jednej misce.
Kolacja
Surówka z ogórka z koperkiem i rzodkiewką
Składniki:
�½
zielonego ogórka (100 g) (umyty, pokrojony na plasterki)
5 rzodkiewek (umyte, oczyszczone z listków i wąsów, pokrojone na plasterki)
�½
cebuli (25 g) (drobno pokrojona)
2
łyżki
soku z cytryny lub grejpfruta
suszony lub
świeży
koperek
2
łodygi
selera naciowego (oczyszczone z
łyka,
pokrojone)
listki
świeżej
mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Dokładnie skrop plasterki ogórka sokiem z cytryny lub grejpfruta i odstaw na ok. 10 minut.
2. Ułóż wszystkie składniki na talerzu i dopraw ziołami.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
89
Zgłoś jeśli naruszono regulamin