post-warzywno-owocowy-jadlospis-tydzien1.pdf

(475 KB) Pobierz
Dieta warzywno-owocowa
dr Ewy Dąbrowskiej
mój przykładowy jadłospis
Dorota Kamińska
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
1
Na dobry początek
Witaj w moim przewodniku po diecie uzdrawiającej, jaką jest post warzywno-owocowy dr Ewy
Dąbrowskiej, znany też jako dieta warzywno-owocowa (post Daniela). Zapewne wiesz już
trochę na ten temat, ja natomiast nie chcę wchodzić w drogę czy kompetencje pani doktor,
więc od razu na wstępie zaznaczę,
że
przygotowany przeze mnie jadłospis jest wyłącznie
propozycją, nie został z dr Dąbrowską skonsultowany, to moja interpretacja jej zaleceń i
korzystasz z niego dobrowolnie, po zapoznaniu się z założeniami diety, jej przeciwskazaniami i
objawami, które mogą wystąpić, a o których autorka pokrótce
pisze na swojej stronie
internetowej
i omawia w książkach:
Przywracać zdrowie
żywieniem
Dieta warzywno-owocowa a harmonia ciała
Dieta warzywno-owocowa a harmonia ducha
Ciało i ducha ratować
żywieniem
Znaczenie
żywienia
w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
Polecam lekturę! Książki są w dobrych cenach, często z dodatkową promocją, a jedna z nich
jest udostępniana przez dr Dąbrowską bezpłatnie w wersji do poczytania online.
Przygotuj grunt
Ogromnie się cieszę,
że
chcesz przeprowadzić post! Będę trzymać za Ciebie kciuki i
motywować Cię w kolejnych tygodniach. Z każdym będzie
łatwiej,
chociaż po ok. 2-3
tygodniach może pojawić się kryzys ozdrowieńczy. Moim zdaniem najtrudniejsze okaże się
obcowanie z otoczeniem: przygotuj się na setki pytań i tłumaczeń oraz
świadomość, że
„w
gościach” nie będzie
łatwo.
Możesz poczytać
relację z mojego postu w 2015 roku.
Udało mi się
wytrwać w nim przez 3 tygodnie i gdyby nie zbyt duży spadek wagi, mogłabym do końca.
Czego potrzebujesz?
Cały jadłospis ułożyłam tak,
żeby
czas spędzony w kuchni ograniczyć do minimum i ułatwić Ci
przygotowywanie posiłków, nawet jeśli nie dysponujesz blenderem. Nie ukrywam,
że
on się
jednak bardzo przyda, bo przyspieszy przygotowywanie (i spożywanie)
śniadań,
na które być
może nie masz czasu przed wyjściem do pracy, a przy tym poście, kiedy w ciągu dnia zjadasz
jedynie 800 kcal, naprawdę koniecznie musisz go znaleźć.
Przyda Ci się blender, ale jeśli go nie masz, zamiast porannych koktajli będziesz po prostu
zjadać surowe owoce i warzywa. Proponowane przeze mnie kremowe zupy też mogą być
przygotowane bez miksowania, po prostu drobno pokroisz warzywa. Proste, prawda?
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
2
Ja korzystam z
blendera wysokoobrotowego KitchenAid
lub
Philips Avance
do miksowania
koktajli, bo akurat posiadam dwa, mam też
blender ręczny Bosch
do zup.
Koniecznie spraw sobie sól oraz zestaw przypraw,
żeby
maksymalnie urozmaicić smak potraw.
Wypij po posiłku niewielką ilość wody wymieszanej z 1
łyżką
mielonego kminku, bo…
Tego możesz się spodziewać
Na początku postu mogą wystąpić wzdęcia, dlatego będziemy używać
łagodzącego
je kminku
również do doprawiania potraw, a sporo dań przygotowywać w formie gotowanej lub
pieczonej. To pierwszy tydzień rozruchowy, potem trawienie wróci do normy, a nawet stanie
się lepsze, bo warzywa zapewnią Ci błonnik, którego często brakuje w codziennej diecie.
Czegoś nie lubisz lub Ci nie wolno
Cały jadłospis, który znajdziesz w tej książce, jest bogaty w różnorodne warzywa i wszystkie
dozwolone owoce. Pamiętaj,
że
we wszystkich znajdziesz przeróżne witaminy i minerały
potrzebne Twojemu ciału i im bardziej różnorodnie jesz, tym lepiej. Ale możesz
eksperymentować.
Jeśli któryś składnik nie trafia w Twój gust smakowy lub nie do końca dobrze się czujesz po
jego zjedzeniu, możesz go zamienić innym. Ważne,
żeby,
najlepiej, trzymać się tej samej grupy
produktów, np. bakłażana możesz zastąpić cukinią, brokuł - kalafiorem, seler - pietruszką lub
pasternakiem itd. Staraj się jednak jeść wszystko, bo np. natka pietruszki ma o wiele więcej
witaminy C niż cytrusy, jarmuż i burak to mnóstwo witamin i minerałów itd. Im więcej
różnorodnego jedzenia zjesz, tym lepiej, nie będę się w tej chwili szerzej o tym rozpisywać,
więc po prostu mi zaufaj i obiecaj,
że
nie będziesz jadać monotonnie, bo wtedy post nie ma
sensu, a nawet staje się niebezpieczny.
Jeśli masz alergię na któreś ze składników, również możesz je zastępować. Ale na wszelki
wypadek skonsultuj się z lekarzem.
Co zrobić, kiedy jedzenie wydaje Ci się niedoprawione? To częsty objaw, kiedy w Twojej
codziennej diecie dominują wędliny, dużo solisz, kupujesz sporo przetworzonych produktów i
nie zwracasz uwagi, czy zawierają glutaminian sodu. I jesz/pijesz na słodko. Poczekaj.
Smak wróci po 1-2 tygodniach. W tym czasie używaj jak największej liczby różnorodnych ziół,
dodawaj je po swojemu. I obiecaj,
że
po przeprowadzeniu postu zaczniesz czytać skład na
etykietkach. To dobry początek, ale już teraz powiem Ci,
że
nie jest
łatwo.
Co nie znaczy,
że
się
nie da. Ale na razie masz nawet do 6 tygodni na podjęcie pierwszych kroków do zmian. To,
że
czytasz tę publikację, jest już jedną z nich!
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
3
Nie traktuj go jako zła koniecznego
Słyszałam różne historie osób, które przeszły pełny post, a następnego dnia wracały do
starych nawyków
żywieniowych
sprzed diety. To nie ma najmniejszego sensu. 6 tygodni to
dopiero początek, potem masz 2 tygodnie na stopniowe wyjście, a później, do końca
życia,
należy stosować zrównoważone odżywianie, o którym będę Ci w międzyczasie opowiadać,
pokazując kolejne jadłospisy. To nie jest dieta odchudzająca, przypomnę to jeszcze wiele razy.
Zeszczuplejesz przy okazji, ale punktem wyjścia jest chęć oczyszczenia organizmu,
uruchomienia mechanizmów samoleczenia i regeneracji oraz nauczenie się jedzenia dużej
ilości warzyw, które, poza postem, w codziennej diecie powinny pojawiać się jako 5 porcji w
ciągu jednego dnia.
Podziel się swoimi wrażeniami
Ponieważ nie jestem lekarzem, nie podejmuję się jakichkolwiek konsultacji zdrowotnych i
odsyłam do lektury książek dr Dąbrowskiej po szczegółowe informacje. Konsultuj się też ze
swoim lekarzem, ponownie to podkreślę. Czekam natomiast na informacje, jak smakowały
wymyślone przeze mnie posiłki. Pisz
śmiało,
wszelkie uwagi i sugestie na ich temat są cenne,
zwłaszcza
że
jadłospisy w kolejnych tygodniach będę wymyślać na bieżąco.
Ostatnia sprawa
A właściwie dwie. Udostępniam Ci bezpłatnie cały jadłospis i porady przez 6 tygodni. To bardzo
dużo mojej pracy i zaangażowania, dlatego będzie mi bardzo miło, jeśli będziesz polecać
innym zainteresowanym przeprowadzeniem postu warzywno-owocowego
subskrypcję
mojego newslettera.
Możesz też przesyłać znajomym linki do mojej strony do pobrania materiałów. Zapisz jadłospis
na dysku komputera, w telefonie lub tablecie, ale nie umieszczaj w serwisach typu „Chomikuj”,
nie kopiuj jego fragmentów, nie publikuj na forach i na stronach internetowych, nie
sprzedawaj. Pamiętaj,
że
jest objęty prawami autorskimi. Dzięki!
Zaczynamy!
Zrób zakupy i do dzieła. Pamiętaj,
żeby
przed wyjściem z domu zjeść
śniadanie,
a ostatni
posiłek zaplanować na 3 godziny przed snem. Pozostałe posiłki możesz rozłożyć dowolnie, a
nawet podzielić obiad na dwie części, zabierając zupę do pracy, a drugie danie jedząc w domu.
Powodzenia!
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
4
Uzdrawiający post warzywno-owocowy dr Ewy Dąbrowskiej
Na start ugotuj wywar warzywny bez tłuszczu. Przyda się do szybkiego przygotowywania zup
w ciągu całego tygodnia (połowę przechowasz w lodówce, a drugą połowę w zamrażalniku).
Będzie doprawiony solą i to jedna z nielicznych porcji soli, jaką będziesz przyjmować.
Wywar warzywny do zup i sosów
Składniki:
1 kg
świeżych
warzyw (2 cebule, 2 pory (biała część), 2 pietruszki, 4 marchewki, 4
łodygi
selera naciowego lub 1 korzeń selera (obrane i pokrojone na nieduże kawałki)))
1 jabłko (obrane, bez ogryzka, pokrojone w dużą kostkę)
3�½ l wody
1
łyżka
suszonego
lubczyku
(opcjonalnie)
3
liście laurowe
3 ziarna
ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2
łyżki
nieoczyszczonej soli kamiennej lub morskiej (polecam
sól himalajską)
Przygotowanie:
1.
2.
3.
4.
5.
Cebulę przed pokrojeniem możesz opalić nad ogniem, tak jak do rosołu.
Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej wodą (może być wrzątek) i zagotuj.
Gotuj przez ok. 20-30 minut, na
średnim
ogniu,
żeby
całość powoli „pyrkała”.
Odcedź warzywa (możesz zmiksować na krem lub zjeść w kawałkach).
Podziel wywar na dwie połowy, wystudź. Jedną schowaj do lodówki, drugą podziel na
porcje po 400-500 ml i zamroź.
Sałatki możesz skrapiać sokiem z cytryny lub grejpfruta, ale dla urozmaicenia polecam też sos
owocowy do sałatek.
Sos owocowy do sałatek
50 g malin lub jagód, albo obranego i startego na tarce o drobnych oczkach jabłka
1
łyżka
soku z cytryny lub grejpfruta
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin