post-warzywno-owocowy-jadlospis-tydzien2.pdf

(429 KB) Pobierz
Tydzień 2
Śniadanie
(przed
wyjściem z domu)
Przekąska 1
Obiad
Przekąska 2
Kolacja
(3 godziny przed
snem)
Dzień 8
Koktajl z papryki,
jabłka, cytryny i
marchewki
Surówka z ogórka z
koperkiem + 2
łodygi
selera
naciowego
Zupa: Krem z warzyw +
II danie: duszona
pietruszka z burakiem i
marchewką z sosem
cytrynowo-miętowym +
surówka z kapusty
pekińskiej
Sałatka
pomidorowa z
cebulą
Sałata z kiszonym
ogórkiem i selerem
naciowym
Dzień 9
Koktajl miętowy z
jabłkiem,
marchewką i
cytryną
Caprese z pietruszki
i pomidora
Zupa: Krem z warzyw (z
poprzedniego dnia) + II
danie: jarmuż duszony
z papryką i pomidorem
Surówka z białej
kapusty z cebulą i
papryką oraz
sosem
malinowym
Marchewka z
selerem naciowym
Dzień 10
Koktajl z natki
pietruszki z
jabłkiem i
grejpfrutem
Sałatka ze szpinaku
z cebulą,
marchewką oraz
pomidorem
Zupa: Krem z papryki +
II danie: brokuł duszony
z cebulą, papryką,
marchewką i burakiem
Zupa: Krem z papryki +
II danie: lasagne z
cukinii z sosem
pomidorowo-
paprykowym
Zupa z cukinii + II danie:
duszony kalafior z
sosem jabłkowym z
miętą, puree
marchewkowe i ogórki
kiszone
Ogórek kiszony z
bazylią,
marchewką i
pietruszką
Rukola z kiełkami i
pomidorem
Dzień 11
Koktajl
pomidorowy z
jabłkiem i malinami
Surówka z
czerwonej kapusty z
papryką i porem
Kapusta kiszona z
burakiem
Sałatka ze szpinaku
z pomidorem i
kiełkami
Dzień 12
Koktajl z
szpinakowy z
jabłkiem i
grejpfrutem
Kiełki brokuła z
cebulą, pomidorami
i roszponką
Sałatka
pomidorowa z
rzodkiewką i
ogórkiem
Surówka z buraków
z chrzanem lub
czosnkiem
Dzień 13
Koktajl jarmużowy
z jabłkiem,
marchewką i
cytryną
Ogórek kiszony z
pomidorem ,
papryką i rukolą
Zupa z cukinii + II danie:
makaron marchewkowy
ze szpinakiem,
pomidorem,
bakłażanem i cebulą
Surówka z
kiszonej kapusty z
natką pietruszki i
papryką
Surówka z kapusty
pekińskiej z cebulą
i koperkiem
Dzień 14
Koktajl
grejpfrutowy z
marchewką
Carpaccio z
buraków
Zupa: Gazpacho postne
+ II danie: mizeria z
ogórków i kapusta
kiszona
Mus
marchewkowy z
jabłkiem
Kalafior z brokułem
i kiełkami
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
35
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
36
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
37
Post warzywno-owocowy - jadłospis dla 1 osoby
Tydzień 2
Dzień 8 z 42
Śniadanie
Koktajl paprykowy
Składniki:
1 jabłko (145 g) (dokładnie umyte, może być ze skórką, jeśli zostało sparzone, bez ogryzka;
pokrojone w grube kawałki)
1 cytryna (wyciśnięty sok i miąższ w wyciskarce do cytrusów lub obrana, oczyszczona z błon
i pestek)
1 papryka (145 g) (surowa lub upieczona, bez strąka i nasion)
2 marchewki (po 50 g) (umyte, oskrobane, pokrojone na grube kawałki)
�½ łyżeczki
imbiru lub cynamonu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od cytryny, potem jabłko, na koniec
marchewka, papryka i przyprawy).
2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie najkrócej, do połączenia składników
w koktajl.
Przekąska 1
Surówka z ogórka z koperkiem i rzodkiewką
Składniki:
�½
zielonego ogórka (100 g) (umyty, pokrojony na plasterki)
5 rzodkiewek (umyte, oczyszczone z listków i wąsów, pokrojone na plasterki)
�½
cebuli (25 g) (drobno pokrojona)
2
łyżki
soku z cytryny lub grejpfruta
suszony lub
świeży
koperek
listki
świeżej
mięty (opcjonalnie)
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
38
Przygotowanie:
1. Dokładnie skrop plasterki ogórka sokiem z cytryny lub grejpfruta i odstaw na ok. 10 minut.
2. Ułóż wszystkie składniki na talerzu i dopraw ziołami.
Obiad
Krem z warzyw
Składniki:
400-500 ml wywaru warzywnego
wszystkie warzywa z gotowania zapasu wywaru poprzedniego dnia
zioła prowansalskie lub tymianek, suszona bazylia i oregano
1-2
łyżki
soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Warzywa zalej w garnku wywarem, zmiksuj na gładki krem i dopraw ziołami i sokiem z
cytryny. Połowę odstaw do lodówki na kolejny dzień, drugą połowę podgrzej.
Jeśli dotychczas zdarzało Ci się wyrzucać warzywa z gotowania wywaru, to szkoda, ale na
szczęście teraz już wiesz,
że
można z nich zrobić smaczną, kremową zupę. Po zmiksowaniu
nadadzą się też
świetnie
do zagęszczania sosów.
Duszona pietruszka z burakiem i marchewką z sosem cytrynowo-miętowym
Składniki:
250 g pietruszki (obrana, pokrojona na plasterki)
2 buraki (po 100 g) (obrane, pokrojone na plasterki)
1 mała cebula (50 g) (drobno pokrojona)
1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
4
łyżki
soku z cytryny
4 listki
świeżej
mięty lub natki pietruszki (bardzo drobno posiekane)
50 g kapusty pekińskiej (umyta, poszatkowana)
Przygotowanie:
1. Warzywa (oprócz kapusty) posypane przyprawami/ziołami duś pod przykryciem przez ok.
10 minut.
2. Sok z cytryny wymieszaj z miętą.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
39
Zgłoś jeśli naruszono regulamin