Indyk w panierce parmezanowej (4 porcje)
PRODUKTY:
500g polędwiczki z indyka (może być kurczak)
60 g parmezanu
60g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
1 jajko
oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzej do 200°C
Indyka pokrój na kawałki około 2cmx5cm
Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z mielonymi migdałami.
W miseczce rozkłóć jajko i zanurz w nim mięso – odstaw na 2 min.
Następnie mięso obtocz w mieszance serowo migdałowej tak aby całe były pokryte panierką.
Tak przygotowane mięso umieść na kratce do pieczenia lub na blaszce wyłożonej pergaminem.
Całość lekko skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz około 15-20 min (w zależności od wielkości pasków indyka).
Podawaj na ciepło ze swoim ulubionym sosem. Świetnie pasuje tu sos majonezowo jogurtowo czosnkowy
SKŁADNIKI ODŻYWCZE – MAKRO:
1 porcja
Węglowodany: 0,90 g
Tłuszcz: 15,50 g
Białko: 37,50 g
kcal: 295
sp4xql