brownie keto.txt

(1 KB) Pobierz
KREM ORZECHOWY
100g masła orzechowego 100%
250g mascarpone
1 szczypta soli (do smaku)
3 Ĺ‚yĹĽki lub do smaku erytrolu
kilka kropel stewii
BROWNIE (FORMA OKRÄ„GĹA 24 CM)
150g czekolady min. 70%
150g masła
6 jajek
1 łyżka mąki migdałowej
1 szczypta wanilii
1 szczypta suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
60g lub do smaku erytrolu lub innego slodzika
1/4 Ĺ‚yĹĽeczki proszku do pieczenia

Czekoladę połam na kostki i rozpuść wraz masłem w kąpieli wodnej lub garnuszku (na wolnym ogniu), co chwilę mieszając.Po rozpuszczeniu składników dodaj słodzik, wymieszaj i wystudź.

Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij z małą szczyptą soli. Na koniec ubijania dodaj żółtka, a następnie mąkę migdałową, wanilię, skórkę pomarańczową oraz wystudzoną czekoladę. Całość wymieszaj i przelej do formy (u mnie okrągła 24 cm).

Piecz 30 minut w 180 stopniach (proponuję ustawienie termoobieg + dół, w przypadku włączenia górnej grzałki, brownie lubi pękać), a następnie wystudź.

Mascarpone ubij ze słodzikiem, dodaj masło orzechowe, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Spróbuj - krem powinien być delikatnie słodki i odrobinę słony.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin