Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości lub gęstej tłustej śmietany z dodatkiem przypraw (u mnie majonez) 350 g dobrej jakości żółtego sera lub mozzarella w kostce lub tartego – nie tego w zalewie (patrz na skład) Wybrane przykładowe dodatki: 150 g sera mozzarella 120 g salami lub chorizo (dobrej jakości) 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła lub przyprawy świeża bazylia, rukola, roszponka Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajka i majonez, który można pominąć albo zastąpić gęstą tłustą śmietaną z dodatkiem ulubionych przypraw. Całość dokładnie wymieszać. Masę wyjąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C. Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki. U mnie jest to tutaj sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, chorizo i salami . Całość oprószona ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 5-10 minut do momentu roztopienia się sera. Najlepiej kroić na kawałki, gdy pizza serowa jest chwilkę przestudzona – ok 3 minut. ================================================================= Wersja keto: -4jajka -łyżka śmietany -trochę startego sera -sól, pieprz Wszystko dokładnie zmiksowane następnie wylane na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 10min w piekarniku na 160⁰ Następnie dodatki
Audiobooki2.pl