keto pizza serowa.txt

(1 KB) Pobierz
Składniki na „ciasto”:

4 jajka
30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości lub gęstej tłustej śmietany z dodatkiem przypraw (u mnie majonez)
350 g dobrej jakości żółtego sera lub mozzarella w kostce lub tartego – nie tego w zalewie (patrz na skład)
Wybrane przykładowe dodatki:

150 g sera mozzarella
120 g salami lub chorizo (dobrej jakości)
100 g przecieru pomidorowego
sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny świeżo mielony
zioła prowansalskie
oregano
bazylia
inne ulubione zioła lub przyprawy
świeża bazylia, rukola, roszponka
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać całe jajka i majonez, który można pominąć albo zastąpić gęstą tłustą śmietaną z dodatkiem ulubionych przypraw. Całość dokładnie wymieszać.

Masę wyjąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.

Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki. U mnie jest to tutaj sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, chorizo i salami . Całość oprószona ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią.

Gotową pizzę piec przez kolejne 5-10 minut do momentu roztopienia się sera.

Najlepiej kroić na kawałki, gdy pizza serowa jest chwilkę przestudzona – ok 3 minut.
=================================================================
Wersja keto:
-4jajka 
-łyżka śmietany 
-trochę startego sera 
-sól, pieprz 
Wszystko dokładnie zmiksowane następnie wylane na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 10min w piekarniku na 160⁰
Następnie dodatki 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin