1 gram tego składnika wydłuży Twoje życie o 5 lat_ jak żyć długo i zdrowo _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dziś opowiem, jak wydłużyć życie: jak żyć długo i zdrowo zapewniając w diecie co najmniej 1 gram pewnego szczególnego składnika. Naukowcy zgadzają się, że dieta długowieczności powinna zawierać zdrowe ryby. Są one dobrym źródłem kwasów omega-3: EPA i DHA. Kwasy tłuszczowe, jak się okazuje, mogą nam przedłużyć życie o około 5 lat i zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym pomogą zadbać o zdrowe serce, zredukować przewlekły stan zapalny organizmu, zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych, poprawić zdrowie wątroby. Warto je regularnie mieć w diecie także wtedy, gdy dolega Ci łuszczyca, gdy chcesz poprawić pamięć i koncentrację oraz zadbać ogólnie o zdrowie mózgu. Pomogą także, gdy męczy nas migrena. Jeśli zatem interesuje Cię zdrowa dieta, długowieczność (co zawiera dieta ludzi długowiecznych), to ten film jest dla Ciebie. Gdy szukamy, co jeść, żeby być zdrowym, najczęściej chodzi nam o najzdrowsze warzywa i owoce. Jednakże zdrowe odżywianie na tym się nie kończy. W kategorii najzdrowsze produkty należy uwzględnić też źródła dobrze przebadanych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to zdrowa żywność, która pomoże nam zadbać o organizm. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin