W okresie jesienno-zimowym wiele osób choruje na zapalenie płuc. Objawy to kaszel, zmęczenie, pogorszenie samopoczucia, bóle mięśni i stawów, trudności z oddychaniem, płytki oddech, gorączka, dreszcze, a także ból w klatce piersiowej. Dlatego w tym filmie wymienię zdrowe zioła i przyprawy o potwierdzonym wpływie na zdrowie płuc. A więc dowiesz się, jak wzmocnić układ oddechowy i zmniejszyć ryzyko schorzeń na tym tle. Choroby płuc, takie jak astma czy przewlekła obturacyjna choroba płuc, mogą ulec złagodzeniu, jeśli zastosujemy rośliny lecznicze o udowodnionym wpływie na układ oddechowy. Należą do nich tymianek (napar z tymianku), lukrecja (korzeń z lukrecji), traganek błoniasty, czosnek, imbir, kurkuma i inne. Formy podania to na przykład napar z kurkumy i imbiru – mówię o tym w filmie. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ Spis treści: 0:00 - TEMAT: Rośliny lecznicze na zdrowie płuc 0:35 - Tymianek: właściwości zdrowotne na płuca (napar z tymianku) 2:48 - Jeżówka purpurowa: jak stosować dla zdrowia płuc 4:39 - Lukrecja: korzeń lukrecji (jak parzyć, jak stosować) 6:41 - Traganek błoniasty 7:53 - Żeń-szeń 9:16 - Kurkuma: właściwości lecznicze 11:18 - Imbir: właściwości zdrowotne w przypadku płuc 12:54 - Czosnek na płuca? 13:43 - Zielona herbata: właściwości na układ oddechowy i zapalenie płuc 14:45 - Miodunka: jak parzyć? ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal