Jak ocalić tarczycę przed chorobą Hashimoto! Dieta a niedoczynność tarczycy _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to choroba tarczycy, jaką jest choroba Hashimoto. Objawy początkowo mogą w ogóle nie wystąpić, a gdy wystąpią, dość rzadko kojarzymy ją z tarczycą. Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i najczęstszy powód schorzenia, jakim jest niedoczynność tarczycy. W filmie wymienię objawy niedoczynności tarczycy oraz jakie badania na Hashimoto zrobić; dzięki temu będziesz wiedzieć, jak rozpoznać Hashimoto. Objawy tarczycy, która jest atakowana przez układ odpornościowy (wśród nich objawy psychiczne), nie są specyficzne, dlatego warto również skorzystać z badań. Z filmu dowiesz się dokładnie, co to jest Hashimoto, jakie są objawy niedoczynności tarczycy, a także poznasz zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto. Dieta potrafi złagodzić objawy i spowolnić przebieg choroby Hashimoto. Leczenie jednak zwykle nie obejdzie się bez sięgnięcia po hormony tarczycy. Badania krwi i ich wyniki decydują, a także masa ciała, to czynniki, na podstawie których określa się dawki hormonów. Jeśli więc interesuje Cię zdrowa dieta, Hashimoto i tarczyca oraz jakie badania w tym kierunku wykonać, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 - Dieta przy Hashimoto: zalecenia ĹĽywieniowe
0:29 - Czym jest ta choroba tarczycy?
2:28 - Objawy choroby Hashimoto i przebieg choroby
5:13 - Jakie badania należy wykonać w celu diagnozy?
7:30 - Jak leczyć chorobę Hashimoto?
9:44 - Zdrowa dieta, czyli zasady ĹĽywienia
10:18 - Czy dieta bezglutenowa jest konieczna?
11:01 - Czy dieta bez nabiału (laktozy) jest konieczna?
11:56 - Warzywa krzyĹĽowe, czyli kapustowate: przeszkadzajÄ…? Goitrogeny
12:55 - Dieta o obniżonej kaloryczności: uwaga na głodówkę!
13:31 - Stosowanie jodu
14:06 - Selen: niezwykle ważny składnik dla tarczycy
14:49 - Anemia z niedoboru ĹĽelaza
15:28 - Role błonnika pokarmowego
15:53 - Składniki o działaniu przeciwzapalnym
16:45 - Dziękuję

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin