Czy cytryna ma dużo witaminy C? Okazuje się, że ani cytryna, ani pomarańcza, które słyną z zawartości witaminy C, nie są najlepszymi źródłami tego składnika. W filmie wymienię najlepsze źródła witaminy C w diecie. Są warzywa i owoce zawierające znacznie więcej tego składnika. W dzisiejszym świecie zapotrzebowanie na witaminę C jest wyższe niż wynosi dziennie zalecane spożycie w wysokości 70-90 mg. Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Pomaga na odporność, pomaga zwalczać wolne rodniki, pomaga syntetyzować kolagen, poprawia gojenie się ran, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga zdrowie dziąseł i zdrowie zębów, przeciwdziała sytuacji, gdy mamy podwyższony kortyzol, łagodzi skutki stresu. Pomaga też, gdy dolega nam cukrzyca typu 2 i wiele więcej. Środowisko, w jakim żyjemy sprawia, że mamy zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, stąd dziennie zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się ponad RDA. Warto, aby zdrowa dieta zawierała wymienione przeze mnie najzdrowsze warzywa i owoce, które są nie tylko źródłem tego składnika, ale także wielu innych prozdrowotnych substancji. Jeśli więc ciekawi Cię, jakie są produkty bogate w witaminę C, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - TEMAT: Co jeść na diecie, aby zwiększyć spożycie witaminy C? 0:33 - Dlaczego RDA (dzienne zapotrzebowanie na witaminę C) to za mało 2:05 - Przykład: palenie papierosów a witamina C 3:04 - Rokitnik i dzika róża a witamina C: przetwory, nalewka i inne 4:17 - Czarna porzeczka 4:41 - Kiwi oraz kiwi gold 5:15 - Truskawki 6:30 - Pomarańcza 6:49 - Grejpfrut 7:08 - Gujawa 7:32 - Papaja 8:40 - Papryka żółta 9:13 - Jarmuż 9:31 - Brokuł 9:48 - Kalafior 10:03 - Brukselka 10:23 - Kapusta kiszona 10:40 - Zielona pietruszka 10:58 - Obróbka termiczna a witamina C w żywości ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal