Niedobór magnezu jest powszechny, stąd wielu z nas stosuje magnez w formie preparatów, np. magne b6 forte. Jednak mało kto wie, że może to niewiele dać, a nawet zaszkodzić, jeśli brakuje nam 1 składnika ściśle współpracującego z magnezem. W filmie omówię wchłanianie magnezu, zaczynając od składnika, o który należy bezwzględnie zadbać, gdy spożywamy większe ilości magnezu. Chodzi o to, że wchłanianie składników pokarmowych jest zależne od wielu czynników, o których dziś opowiem. Omówię też, jak magnez z potasem ściśle ze sobą współpracują. Omówię, gdzie znajduje się magnez w jedzeniu, jaki jest najlepszy magnez, czyli forma chemiczna (cytrynian magnezu, siarczan magnezu, a może chlorek magnezu?), a także jaką rolę dla tego pierwiastka odgrywa witamina B6, czy co utrudnia wchłanianie magnezu. Zatem jeśli stosujesz magnez w tabletkach na uspokojenie czy na kołatanie serca; chcesz wiedzieć, jakie są najlepsze źródła magnezu w diecie i chcesz lepiej zadbać o zdrowe odżywianie, to zapraszam do oglądania. Film jest szczególnie dla Ciebie, jeśli masz osłabienie i skurcze mięśni, zaburzenia pracy serca (arytmia serca i kołatanie serca), wysokie ciśnienie krwi, zwiększoną senność i zaburzenia koncentracji. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - TEMAT: Obejrzyj, jeśli przyjmujesz magnez – ważne 1:11 - Potas: bratnia dusza magnezu i ważny synergizm! Niedobór potasu 3:13 - Kluczowy wniosek praktyczny odnośnie do potasu 3:36 - Witamina B6 ułatwia wchłanianie magnezu 4:57 - Inne składniki, które poprawiają wchłanianie magnezu 6:18 - Składniki, które pogarszają wchłanianie magnezu 7:28 - Najlepsze formy magnezu oraz ile dziennie potrzeba go w diecie ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal