Od jakiegoś czasu popularne jest połączenie witaminy D i K, a konkretniej K2 MK7. Dziś powiem, jaki jest aktualny stan wiedzy na ten temat. Witamina K2 MK7 jest bardzo bezpieczna, ma znikomą toksyczność, dlatego nie ma przeciwwskazań, by ją łączyć z witaminą D, lecz uważam ten temat za ważny z innego powodu: otóż suplementy diety z obiema tymi witaminami są z reguły znacznie droższe niż sama witamina D3, stąd warto wiedzieć, czy kiedy jest wskazane takie połączenie, a kiedy nie jest ono niezbędne. Zwróćmy też uwagę, że już tania zdrowa dieta potrafi dostarczać dużą ilość witaminy K w obu formach. K2 jest najbardziej potrzebna wtedy, gdy mamy nadmiar wapnia we krwi. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. Poradniki wydawnictwa Zdrowy Przekaz pod moją redakcją: 👉 Akademia Odporności: https://bit.ly/akademia-odpornosci 👉 6 terapii przeciw nowotworom: http://bit.ly/terapie-na-nowotwory 👉 Kuracja oczyszczająca: http://bit.ly/kuracja-oczyszczajaca 👉 50 produktów przeciw nowotworom: http://bit.ly/50-produktow 👉 O niedoborze witaminy B12: http://bit.ly/niedobor-b12 ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl Spis treści: 0:00 - Dzisiejszy temat: czy witaminę D3 brać z K2 MK7? 0:41 - Witamina K2: na co pomaga? 1:56 - Nadmiar wapnia we krwi 2:47 - Jak działa witamina K2 MK7 3:26 - Czy witaminę D trzeba brać z K? Kiedy nie trzeba? 5:08 - Megadawki witaminy D 8:46 - Kiedy zażywać oraz ile witaminy K2 dziennie ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Tytuł doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal