Miano „cichego zabójcy” zdrowia nosi już nie tylko nadciśnienie, ale także przewlekłe zapalenie – ogólnoustrojowy przewlekły stan zapalny niskiego stopnia. W tym, aby złagodzić toczący się w organizmie stan zapalny i zmniejszyć ryzyko chorób, pomoże dieta przeciwzapalna. Wymienię najzdrowsze warzywa i owoce o działaniu przeciwzapalnym. Jednym z nich są pomidory. Właściwości lecznicze pomidorów wynikają m. in. ze zdolności neutralizowania wolnych rodników. Odpowiada za to głównie likopen w pomidorach. Najzdrowsze jednak będą przetwory pomidorowe: sok pomidorowy, przecier czy koncentrat pomidorowy itp., gdyż zawierają likopen, który wchłania się lepiej niż z surowych pomidorów. Pomocne na diecie antyzapalnej będą również zdrowe orzechy i nasiona. Brokuły i kiełki brokuła to również najzdrowsze produkty, jeśli chodzi o stany zapalne. Dalej wymienię zdrowe zioła i przyprawy (cynamon, czosnek, kozieradka) i inne zdrowe produkty. Jeśli więc chcesz wiedzieć, co pomoże na choroby zapalne, to zapraszam do oglądania. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 - Stany zapalne: cicha przyczyna chorób przewlekłych 1:19 - Różnica między ostrym a przewlekłym stanem zapalnym 2:23 - Stan zapalny w organizmie: co oznacza? 4:07 - Przyczyny stanów zapalnych w organizmie 6:29 - Objawy przewlekłego stanu zapalnego 11:17 - Dieta przeciwzapalna: produkty, które warto jeść i których unikać 12:39 - Likopen: gdzie najwięcej? Pomidory, sok pomidorowy, koncentrat 13:27 - Kiełki brokuła i brokuły: właściwości przeciwzapalne 14:53 - Zdrowe zioła przeciwzapalne 15:43 - Tłuste ryby morskie: źródło kwasów tłuszczowych omega-3 16:56 - Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno 18:06 - Wiśnie i cierpki sok wiśniowy 18:23 - Awokado: właściwości zdrowotne 19:15 - Najzdrowsze owoce jagodowe 19:36 - Kakao: właściwości przeciwzapalne 20:09 - Migdały 20:28 - Kisiel lniany i siemię lniane: właściwości przeciwzapalne ✔️ LITERATURA PRZYWOŁYWANA: https://pastebin.com/0Vyxw7QZ ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal