Zdrowie kości i osteoporoza_ Nadmiar wapnia szkodzi! Bor, witamina K2, magnez _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Dzisiejszy temat to zdrowie koĹ›ci i osteoporoza. Okazuje siÄ™, ĹĽe sam wapĹ„ na osteoporozÄ™ w ĹĽyciu dorosĹ‚ym to zbyt maĹ‚o. Co wiÄ™cej, nadmiar wapnia we krwi bÄ™dzie szkodliwy, moĹĽe powodować zwapnienie tÄ™tnic. Przez caĹ‚e ĹĽycie trzeba pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wapĹ„, lecz jeĹ›li chodzi o wzmacnianie koĹ›ci, niezbÄ™dne sÄ… teĹĽ inne skĹ‚adniki. W filmie opowiem, jak dbać o koĹ›ci, aby uniknąć zĹ‚amaĹ„. WymieniÄ™ najzdrowsze produkty i skĹ‚adniki, ktĂłre w tym pomogÄ…. Zdrowa dieta jednak to nie wszystko. ZwiÄ…zek â€osteoporoza a ćwiczenia fizyczne’, np. gimnastyka czy jazda na rowerze i ćwiczenia z hantlami, jest bardzo silny, bo pod wpĹ‚ywem obciÄ…ĹĽenia na koĹ›ci, ich struktura ulega wzmocnieniu. JeĹ›li wiÄ™c chcesz wiedzieć, jak uniknąć osteoporozy, to ten film jest dla Ciebie. Pomocna bÄ™dzie witamina D (witamina D3), witamina K2, a takĹĽe magnez, bor, cynk, miedĹş i mangan oraz beta-karoten. Sok z marchwi jest szczegĂłlnie dobrym ĹşrĂłdĹ‚em beta-karotenu, bo z soku wchĹ‚ania siÄ™ on lepiej niĹĽ z caĹ‚ej marchwi. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek KulczyĹ„ski.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin