Katarzyna Bielawska - Bezpieczne grzybobranie - Jadalne gatunki grzybów i podobne do nich gatunki trujące wyd 2 (2016).pdf

(5676 KB) Pobierz
Bezpieczne
grzybobranie
Jadalne gatunki grzybów
i podobne do nich gatunki trujące
Wydawca:
© Centrum Informacyjne Lasów Państwowych
Warszawa 2016
ul. Grójecka 127, 02-124 Warszawa
tel.: 22 185 53 53, faks: 22 185 5371
e-mail: cilp@cilp.lasy.gov.pl, www.lasy.gov.pl
Współpraca:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie
ul. Żelazna 79, 00-875 Warszawa
tel.: 22 620 90 01 do 06
e-mail: wsse.warszawa@pis.gov.pl, www.wsse.waw.pl
Wydanie II, rozszerzone
Tekst:
Katarzyna Bielawska
Redakcja:
Wawrzyniec Milewski
Konsultacja naukowa:
dr hab. inż. Andrzej Szczepkowski
Zdjęcia:
Zygmunt Augustowski, Maria Hodobay,
Wiesław Kamiński, Marek Zajdek, Shutterstock/ fedsax,
Mirek Kijewski, Wikimedia Commons
Projekt graficzny, przygotowanie do druku:
Paweł Kamiński
ISBN 978-83-63895-86-0
Druk:
ORWLP w Bedoniu
Spis treści
Jak zbierać grzyby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Gołąbek zielonawy
(Russula
virescens)
. . . . . . . . . . . . . . . 6
Muchomor zielonawy
(Amanita
phalloides)
. . . . . . . . . . . 7
Gołąbek wyborny
(Russula
vesca)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Gołąbek wymiotny
(Russula
emetica)
. . . . . . . . . . . . . . . . 9
Czubajka kania
(Macrolepiota
procera)
. . . . . . . . . . . . . . . 10
Muchomor plamisty
(Amanita
pantherina)
. . . . . . . . . . . . 11
Pieczarka łąkowa
(Agaricus
campestris)
. . . . . . . . . . . . . . 12
Muchomor jadowity
(Amanita
virosa)
. . . . . . . . . . . . . . . . 13
Pieczarka łąkowa
(Agaricus
campestris)
. . . . . . . . . . . . . . 14
Pieczarka żółtawa
(Agaricus
xanthoderma)
. . . . . . . . . . . 15
Pieczarka lśniąca
(Agaricus
silvaticus)
. . . . . . . . . . . . . . . 16
Wieruszka zatokowata
(Entoloma
sinuatum)
. . . . . . . . . . 17
Pieprznik jadalny
(Cantharellus
cibarius)
. . . . . . . . . . . . . 18
Lisówka pomarańczowa
(Hygrophoropsis
auriantiaca)
. . 19
Mleczaj rydz
(Lactarius
deliciosus)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Mleczaj wełnianka
(Lactarius
torminosus)
. . . . . . . . . . . . 21
Mleczaj rydz
(Lactarius
deliciosus)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Krowiak podwinięty
(Paxillus
involutus)
. . . . . . . . . . . . . . 23
Opieńka ciemna
(Armillaria
ostoyae)
. . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Maślanka wiązkowa
(Hypholoma
fasciculare)
. . . . . . . . . 25
Smardz jadalny
(Morchella
esculenta)
. . . . . . . . . . . . . . . . 26
Piestrzenica kasztanowata
(Gyromitra
esculenta)
. . . . . 27
Purchawka chropowata
(Lycoperdon
perlatum)
. . . . . . . . 28
Tęgoskór cytrynowy
(Scleroderma
citrinum)
. . . . . . . . . . 29
Gąska zielonka
(Tricholoma
equestre)
. . . . . . . . . . . . . . . . 30
Gąska siarkowa
(Tricholoma
sulphureum)
. . . . . . . . . . . . 31
Gąska niekształtna
(Tricholoma
portentosum)
. . . . . . . . 32
Muchomor porfirowy
(Amanita
porphyria)
. . . . . . . . . . . . 33
Płachetka zwyczajna
(Rozites
caperatus)
. . . . . . . . . . . . . 34
Strzępiak ceglasty
(Inocybe
erubescens)
. . . . . . . . . . . . . 35
Borowik szlachetny
(Boletus
edulis)
. . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Goryczak żółciowy
(Tylopilus
felleus)
. . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Borowik ceglastopory
(Boletus
luridiformis)
. . . . . . . . . . 38
Borowik żółtopory
(Boletus
calopus)
. . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Gęśnica wiosenna
(Calocybe
gambosa)
. . . . . . . . . . . . . . .40
Muchomor wiosenny
(Amanita
verna)
. . . . . . . . . . . . . . . . 41
Łuszczak zmienny
(Kuehneromyces
mutabilis)
. . . . . . . . 42
Hełmówka obrzeżona
(Galerina
marginata)
. . . . . . . . . . . 43
Twardzioszek przydrożny
(Marasmius
oreades)
. . . . . . . 44
Lejkówka liściowa
(Clitocybe
phyllophila)
. . . . . . . . . . . . 45
Jak zbierać grzyby
Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy
absolutnie pewni, że są jadalne.
Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków
grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku –
gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak
przyjemny, słodkawy.
Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ
nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji
mogą być u nich wykształcone.
Najwięcej gatunków trujących występuje wśród
grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca
po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki
czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni.
Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków, nigdy zaś
do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą
i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych
dla naszego zdrowia właściwości.
Nie zbierajmy grzybów znajdujących się
pod ochroną prawną.
Nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących,
np. muchomorów.
W lesie zachowujmy się cicho.
Nie śmiećmy ani w lesie, ani na obrzeżu lasu.
Śmieci wszędzie źle o nas świadczą.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin