wedliny-z-szynkowara-404952-20200902114226.pdf

(3775 KB) Pobierz
przepisy na
23
Wędliny z SZYNKOWARA
Przepisy zebrane przez:
Zbiór przepisów na wyrób pysznych wędlin przy pomocy szynkowara.
Spis treści:
Mozaika
................................................................................................................................................. 2
Schab ze śliwką
.................................................................................................................................... 4
Karczek
.................................................................................................................................................. 6
Schab w cebuli
..................................................................................................................................... 7
Mielonka własnej roboty
.................................................................................................................... 9
Pyszna golonka
.................................................................................................................................. 11
Szynka czosnkowa (szynkowar)
...................................................................................................... 12
Domowa wędlina z łopatki
............................................................................................................... 13
Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowara
................................................................................... 14
Wędlina drobiowa (z kurczaka)
....................................................................................................... 17
Rolada boczkowa
............................................................................................................................... 19
Szynka z indyka
.................................................................................................................................. 20
Domowa wędlina z indyka
................................................................................................................ 21
szynka wieprzowo - drobiowa z papryką (szynkowar)
................................................................ 23
Udziec z indyka z rodzynkami
.......................................................................................................... 25
Polędwica drobiowa z pieczarkami
................................................................................................. 27
Domowa szynka
................................................................................................................................ 29
Domowa mielonka z oliwkami
.......................................................................................................... 31
szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)
................................................................................. 34
Drobiowa wędlinka
............................................................................................................................ 36
Mielonka z szynki
.............................................................................................................................. 37
Kurczak z indykiem w golonce
........................................................................................................ 39
Mielonka z kurczaka
.......................................................................................................................... 41
Mozaika
Autor:
anetas197601
Przepisów:
255
Ocena:
8300
> 6 os. > 60 min
łatwe
tanie
Składniki:
60 dkg surowej szynki
60 dkg łopatki
1 czerwona papryka
5 pieczarek
15 oliwek
20 dkg żółtego sera
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
ziarnisty, 2 ząbki czosnku
sól, sól peklowa, pieprz
1/2 litra piwa
1/2 litra wody
2 łyżki żelatyny
1 cebula
Sposób przygotowania:
1
Mięso umyć i osuszyć. Szynkę pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić w paski takiej wielkości żeby
się zmieściły do maszynki do mięsa.
Do wody dodać przyprawy, zagotować i wystudzić.
Mięso przełożyć do miski zalać piwem i wodą z przyprawami, odstawić na 4 dni w chłodne
miejsce. Codziennie mieszać mięso.
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać i pokroić.
Ser pokroić w kostkę.
Oliwki odsączyć i pokroić.
Cebulę obrać i zeszklić, wystudzić.
Szynkę zostawić pokrojoną w kostkę, a łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać powyższe
pokrojone składniki, żelatynę i ok. 300 ml. wody, wymieszać.
Gotową masę przełożyć do szynkowaru i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Ponieważ nie
wszystkie mięso zmieściło mi się w szynkowarze resztę przełożyłam do półlitrowego słoika,
zakręciłam i odstawiłam do lodówki.
Na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar i słoik. Nalać wody i gotować od
momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni 2 godziny. Następnie wyjąć szynkowar i
słoik z wody wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia gotową wędlinę
wyjąć z szynkowaru, a tą w słoiku zostawić na później.
2
Mozaika
Strona 2
3
Smacznego
Twoje notatki do przepisu:
Mozaika
Strona 3
Schab ze śliwką
Autor:
srk76
Przepisów:
121
Ocena:
4135
3-4 os. > 60 min
łatwe
przystępne
Składniki:
schab wieprzowy - 70 dag
śliwki suszone - 15 sztuk
sól peklująca - 1 łyżeczka
mieszanka przypraw
gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
1
W schabie robimy długim nożem dziurę na tyle dużą by zmieściły się na całej długości schabu
przygotowane śliwki. Nacieramy schab mieszanką przypraw Tradismak Szeherezada i soli
peklującej. Jeśli nie macie przyprawy o której piszę można użyć własnych ulubionych.
Przykładowo listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, kminek i
papryka suszona porządnie zmielone w moździerzu również nadadzą wędlinie odpowiedniego
smaku i aromatu.
2
Przygotowany kawałek schabu wkładamy do szynkowara,na wierzch dajemy gałązkę
rozmarynu, dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy
schab w garnku w temperaturze około 80 stopni Celcjusza stawiając szynkowar na podkładce
lub ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia.
Schab ze śliwką
Strona 4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin