Pieczeń wołowa - sztufada.docx

(13 KB) Pobierz

Bardzo efektowne i  niezwykle smaczne danie, pieczeń jest niesamowicie delikatna  wprost rozpływa się w ustach. Podana z czerwonym winem jest idealna na niedzielny obiad z rodziną. Gorąco polecam. Smacznego !!!

Pieczeń wołowa – sztufada

1. etap

Składniki:

- 1 kg mięsa wołowego np.  rozbratel

- ok. 1 łyżka musztardy

- sól, pieprz

- 2 średnie marchewki

- 3-4 łodygi selera naciowego

- ok. 50 g słoniny

Przygotowanie:

• mięso myję i osuszam papierowym ręcznikiem, oczyszczam z błon

• nacieram solą i pieprzem, smaruję musztardą

• obraną i umytą marchew kroję w plasterki,  a łodygi selera w 2 cm kawałki

• warzywami obkładam mięso

• wstawiam w szklanym naczyniu do lodówki na 24 godz.

• słoninę solę, następnie kroję  w paski o grubości ok. 1 cm  i zamrażam

 

2. etap

Składniki:

- 2-3 cienkie marchewki

- mąka krupczatka do otoczenia mięsa

- 3-4 łyżki smalcu do smażenia

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2- 3 łyżki śmietany 18% ( do zup)

- 6-8 połówek suszonych pomidorów

- kieliszek czerwonego półwytrawnego wina

-sól

 

Przygotowanie:

• następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki, zdejmuję warzywa

• marchew myję i obieram

• szpikuję wołowinę marchewką

• słoninę wyjmuję z zmrożenia i kroję w słupki długości 6 cm

• szpikuję wołowinę słoniną

• mięso oprószam mąką i obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu

• przekładam do garnka, na patelnię wlewam wodę, chwilę gotuję i wlewam zawartość do mięsa

• cebulę obieram i kroję w krążki

• dodaję cebulę i wcześniej zdjęte warzywa

• duszę powoli pod przykryciem do miękkości ok. 2 godz.

• w czasie gdy pieczeń się dusi, z suszonych pomidorów ściągam skórkę i drobno kroję

• czosnek przeciskam przez praskę

• pomidory , czosnek i wino łączę ze sobą

•  gdy pieczeń jest miękka, wyjmuję mięso

• sos blenduję,  dodaję śmietanę, solę do smaku

•  pomidory dodaję do sosu razem z roztartym czosnkiem i winem

• wkładam mięso do sosu i duszę jeszcze kilka minut.

Pieczeń kroję w cienkie plastry w poprzek włókien i układam na podłużnym półmisku. Podaję z ziemniakami posypanymi natką pietruszki oraz z gotowaną jarzynką np. groszkiem i marchewką.

                                     Smacznego !!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin