Milosc w pieciu smakach A5.pdf
(
2635 KB
)
Pobierz
Ann Mah
Miłość w pięciu smakach
Tłumaczenie: Joanna Bogunia, Dawid Juraszek
Tytuł oryginału: Kitchen Chinese
Wydanie oryginalne 2010
Wydanie polskie: 2011
Isabelle, Amerykanka chińskiego pochodzenia, nagle traci
wszystko. Zaprzepaszcza szansę na awans w poczytnym
magazynie dla kobiet, a wymarzony mężczyzna stwierdza, że nie
powinni traktować swojego związku zbyt poważnie. Ale
dziewczyna się nie poddaje i postanawia odmienić swoje życie.
Wyjeżdża więc do Chin, aby zamieszkać z dawno niewidzianą
siostrą. Tam czeka ją nie tylko odkrywanie korzeni, lecz także
ekscytujące zawodowe wyzwanie oraz... nowa miłość. To książka
o jedzeniu, rodzinie i odnajdywaniu siebie.
-2-
Spis treści:
CZĘŚĆ PIERWSZA PÓŁNOC......................................................................................................................................5
Kaczka po pekińsku...................................................................................................................................................5
Domowe jedzenie.....................................................................................................................................................31
Uliczne jedzenie.......................................................................................................................................................54
Hot pot.....................................................................................................................................................................80
Lao Beijing.............................................................................................................................................................102
Shanxi....................................................................................................................................................................138
Kuchnia cesarska...................................................................................................................................................169
CZĘŚĆ DRUGA POŁUDNIE....................................................................................................................................202
Tajwan....................................................................................................................................................................202
Syczuan..................................................................................................................................................................233
Dim sum.................................................................................................................................................................263
Yunnan...................................................................................................................................................................287
Szanghaj.................................................................................................................................................................310
CZĘŚĆ TRZECIA - ZACHÓD..................................................................................................................................330
Xinjiang..................................................................................................................................................................330
Fusion.....................................................................................................................................................................356
Podziękowania............................................................................................................................................................364
AUTORSKA KUCHNIA ANN MAH.......................................................................................................................365
ROZMOWA Z AUTORKĄ.......................................................................................................................................374
-3-
Moim rodzicom
Jeść dobrze znaczy żyć dobrze - przysłowie
chińskie
-4-
CZĘŚĆ PIERWSZA PÓŁNOC.
Kaczka po pekińsku.
...tylko w Chinach, a przez długi czas jedynie w
Pekinie, przyrządzano szczególną potrawę znaną
jako beijing kaoya
1
(po chińsku), Peking duck (po
angielsku) i canard lacque (po francusku), czyli
kaczkę po pekińsku. [...] przyrządzony drób ma
lśniącą, złocistą i przyjemnie chrupką skórkę oraz
wilgotne soczyste mięso, a całość zniewalająco
pachnie i pozbawiona jest zbędnego tłuszczu.
The Penguin Companion to Food
Mój pierwszy posiłek w Pekinie to pieczona kaczka, znana tutaj
jako kaoya. Błyszczący brązowy ptak o chrupiącej skórce i
rozpływającym się w ustach soczystym mięsie jest pokrojony
zgodnie z tradycją na ponad sto plastrów. W milczeniu
wypełniamy nimi naleśniki, maczając mięso i skórkę w ciemnym
słono - słodkim sosie, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę oraz
ogórek i zwijamy całość niczym cygaro. Przyleciałam do Pekinu
za ledwie dwie godziny temu i wciąż czuję w głowie efekt
długiego lotu, ale zajadam, aż moje palce robią się tłuste, a dżinsy
nieprzyjemnie ciasne. Kiedy naleśniki się kończą, jem samą
kaczkę, zanurzając kawałki skóry w brązowym sosie i rozkoszując
się jej sycącą chrupkością.
Kaczka po pekińsku - najsłynniejszy pekiński smakołyk, obecnie produkowany
przemysłowo. Kaczki, hodowane w jednym z gospodarstw rolnych koło Pekinu, są tuczone
zbożem i pastą sojową. Oryginalność tego dania wyraża się w sposobie jego spożywania.
Mięso z chrupiącą skórką, odpowiednio pokrojone, zawija się w naleśniki posmarowane
sosem, obłożone paskami zielonej cebuli i ogórka (przypisy, jeśli nie zaznaczono inaczej,
red.).
-5-
1
Plik z chomika:
entlik
Inne pliki z tego folderu:
m5s A5.7z
(1887 KB)
Milosc w pieciu smakach A5.pdf
(2635 KB)
Milosc w pieciu smakach A5.doc
(1660 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ma as Sa rah
Ma leszka Andrzej
Maas Sharon
MacApp Colin
Macaulay Rose
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin