TEST 11.docx

(287 KB) Pobierz

1 Bakteriami szczepów patogennych zanieczyszczajace wode to najczesciej: a paleczki jelitowe w tym: E. coli, Salmonella sp, Schigella, b, bakterie beztlenowe c. bakterie spiralne d, ziarenkowce, w tym S. aureus 2 Patogenne wirusyzanieczyszczajace wode to: a. wirusy zapalenia watroby A, B, Polio b. wirusy zapalenia watroby BiC c. wirus grypy i para grypy d, wirus Herpes w tym opryszczka pospolita 3.Badanie mikrobiologiczne wody powinno być wykonane: a metoda jakosciowa iilosciowa b. metodajakosciowa c. metoda ilosciowa 24.12ródlem skazeniazywnoscijest najczesciej: a. chory czlowiek lub nosiciel b. zanieczyszczona woda c. zanieczyszczone powietrze d, zanieczyszczona gleba 2.2akazenie pokarmowe to: a. wnikniecieprzez przewód pokarmowy i namnozenie sie w organizmie czlowieka czynnika chorobotwórczego znajdujacego sie w zywnoSci lub wodzie b. ostre schorzenie zoladka ijelit wystepujaca po spozyciuzywoscilub wody zawierajacej drobnoustroje lub toksyny a. gronkowcowe zapalenie jelit b. rzekomobloniste zapalenie jelit, tezec c. krwotoczne zap. Jelit d. dur brzuszny, czerwonka, Zóltaczka typ A .Zatrucie pokarmowe: a. ostre schorzenie zoladka ijelit wystepujace po spozyciu zywnosci Iub wodyzawierajace drobnoustroje ilub toksyny b. wnikniecie przez przewód pokarmowy i namnozenie sie w organizmie czlowieka czynnika chorobotwórczego znajdujacego sie w zywnosci lub wodzie

25.1 Które z ponizszych stwierdzen nieprawidowe (dot, malych jader skraplania)

a. Zródlem tych czasteczekjest uki. oddechowy b. czasteczki osadzaja sie bardzo wolno c. gromadza sieu czlowieka w phucach doprowadzajac dozakazenia 2

22akazenia powietrznopylowe a. gruZlica, ospa wietrzma b. krztusiec, paciorkowcowe zap. gardia c. dur brzuszny rzekome

AA

Zgłoś jeśli naruszono regulamin