1 kostka masła1 szklanka cukru pudru 5 jajek2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 5 łyżek mleka puszka ananasów opakowanie masy marcepanowej (50 g)tłuszcz do blaszki
Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę. Masę marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć do blaszki, przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 175°C.
ALL_THE_BEST