pieczona kapusta czerwona z fasola i jabłkami.pdf

(153 KB) Pobierz
Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami
MNIAM
CZAS
PRZYGOTOWANIA
POWYŻEJ 1H
ILOŚĆ
PORCJI
3-4
SKŁADNIKI
Kapusta pieczona z fasolą:
fasola Jaś
kapusta czerwona
jabłka kwaśne
cebula
sok z cytryny
masło 82%
olej rzepakowy
majeranek Prymat
sól
pieprz czarny mielony
200 gramów
600 gramów
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
50 gramów
3 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej
na całą noc.
Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż będzie miękka. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić
wodę.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie
paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda
powinna znacznie odparować, ale nie do końca.
Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno jabłko. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej fasoli,
razem z pokrojonym
na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i
przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto
przemieszać warzywa. Kapustę z fasolą można podawać jako samodzielne danie.
Smacznego :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin