Kuchnia rosyjska 1981.pdf
(
6777 KB
)
Pobierz
\]0
________
Kuchnia
rosyjska
M A RIA IW A S Z K IE W IC Z
S T A N IS ŁA W W ŁO D EK
4H.Sz.until.E.of.T.!
Krajowa Agencja Wydawnicza
Wstęp
Kuchnia rosyjska, bardzo bogata i najbardziej rozbudowana z
kuchni europejskich, to ziożone zagadnienie w zakresie
gastronomii. J e j korzeni należy szukać na wsi, a przeniesiona do
bogatych domów mieszczańskich, wzbogacona przez wpływy za
chodnie
—
francuskie, włoskie oraz polskie, stworzyła wielką roz
maitość nie tylko znakomitych konwencjonalnych dań. jak za
kąski, zupy, pieczyste, ryby i desery, ale również niezliczone cia
sta i wypieki, konserwy domowe, zapasy. Na całej tej ogromnej
bazie służącej wyżywieniu, powstała nadbudowa mająca na celu
uświetnienie przygotowywanych dań. Trzeba powiedzieć, że jest
to kuchnia najbardziej zbliżona do naszej, charakterystycznej
zwłaszcza dla wschodniej części Polski.
Dziś trudno je st znaleźć czystą kuchnię ,,narodową", nie
skażoną innymi wpływami. Francuzi przejęli bardzo dużo z kuchni
włoskiej. Włosi z kolei swoją unowocześnili i zmechanizowali
—
tylko na głębokiej prowincji robi się jeszcze ręcznie makarony i
ravioli czy inne pierożki. W całych Włoszech i poza granicami
panują wszechwładnie fabryczne makarony i kluski. Węgrzy,
którzy niegdyś nie uznawali innego tłuszczu poza smalcem, dziś
powszechnie używają oliwy i olejów, podobne zjawisko
obserwujemy i u nas. W dawnej kuchni rosyjskiej uznawano tylko
masło. Były specjalne gatunki: do potraw, do smażenia, a
śmietankowe do deserów i słodyczy. Dziś jest używana mar
garyna, oleje i oliwa.
Podajemy
—
w możliwie czystej formie
—
przepisy, niekiedy
stare i bardzo stare, na takie potrawy, jakie jadało się dawno
temu, nie skażone wpływami innych kuchni lub mało
zmodyfikowane (aczkolwiek takie „mieszanki" są bardzo po
żyteczne i często wychodzą na dobre dla samej kuchni i dla po
traw). Dobrze jest poznać zasady każdej kuchni i je j specyfikę, aby
wybrane dania móc wprowadzić do naszych, rodzimych ze
stawów.
Plik z chomika:
kasia999kkk
Inne pliki z tego folderu:
Cymes czyli kuchnia żydowska 1988.pdf
(20425 KB)
Anna Czerni - Włoskie potrawy na polskim stole 1973.pdf
(14282 KB)
Grażyna Strumiłło-Miłosz - Kuchnia narodów Kaukazu 1978.pdf
(15496 KB)
Maciej E. Halbański - Domowa kuchnia francuska 1975.pdf
(15151 KB)
Maciej E. Halbański - Co jedzą nad Dunajem 1977.pdf
(19326 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chwila dla Ciebie przepisy kulinarne
Ciasta
Ciasta Domowe
Dobre Rady przepisy kulinarne
Gotuj krok po kroku
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin