Lecznicze Nalewki.pdf

(5736 KB) Pobierz
Andrzej Sarwa
LECZNICZE NALEWKI
265 przepisów na nalewki, likiery, wina, wódki, miody
Książka ta zawiera receptury łatwych do wykonania domowym sposobem trunków,
które nie tylko mają dobroczynne działanie, lecz także doskonały smak, wygląd, za-
pach. Znajdjące się w owocach i innych częściach roślin substancje biologiczne czynne
pomagają w przywracaniu prawidłówego funkcjonowania organizmu, zapobiegając
powstawaniu chorób i wspomagając jego siły obronne. Uzdrawiające moce zaklęte w
roślinach wykorzystuje się od dawna, sporządzając wyciągi alkoholowe – nalewki i
likiery, a także i wódki, miody, piwa, którymi miło się delektować w długie jesienne i
zimowe wieczory. Byle nie przesadzić z leczeniem.
Andrzej Sarwa, pisarz, poeta, publicysta, dziennikarz, autor czterydziestu książek, w
tym wielu o owocach, ziołach i sposobach ich wykorzystania.
SPIS TREŚCI
Zanim zacznę na temat
5
Kilka słów o alkoholu
5
O dobroczynnych mocach zaklętych w roślinach ... 6
Nalewki. likiery. wina. piwa. miody - leki i przysmaki 7
O piciu słów kilkoro
8
Lecznicze trunki: nalewki, likiery, wina, piwa, miody 9
1. Nalewka sandomierska ostra I
9
2. Nalewka slmdomierska ostm II
9
3. Wódka brekiniówka wytrawna
9
4. Brekiniak
10
5. Gorzka żołądkowa I
10
6. Gorzka żołądkowa II
10
7. Gorzka żołądkowa III
10
8. Nalewka cudowna
11
9. Nalewka imbirowa I
11
10. Nalewka imbirowa II
12
11. Nalewka grejpfrutowa
12
12. Nalewka cytrynowa słodka
13
13. Nalewka pomarańczowa gorzka
13
14. Nalewka pomarańczowa gorzko-słodka
13
15. Nalewka pomarańczowa słodka
13
16. Cytrynówka
13
17. Nalewka mandarynkowa I
13
18. Nalewka mandarynkowa II
13
19. Likier na kwiatach pomarańczy
14
20. Napój pomarańczowy Bozen (Pd. tyrol)
14
21. Pomarańczówka I
14
22. Pomamńczówka II
15
23. Pomarańczówka III
15
24. Nalewka laurowiśniowa I
15
25. Nalewka laurowiśniowa II
15
26. Likier antypkowy
16
27. Wódka czereśniówka II
16
28. Wódka czereśniówka II
16
29. Wódka wiśniówka wytrawna
30. Wódka wiśniówka typu kirsch
31. Truneczek wiśniowy
32. Wino wiśniowe
33. Nalewka wiśniowa
34 Nalewka wiśniowa gorzkawa
35. Likier wiśniowy
36 Wiśniak
37. Nalewka na orzechach laskowych
38. Nalewka na orzeszkach bukowych
39 Nalewka na orzeszkach limby
40. Polska orzechówka
41. Orzechówka tyrolska
42. Bananówka I
43. Bananówka II
44. Nalewka fiołkowa
45. Wino aloesowe
46. Wino wzmacniające I
47. Wino wzmacniające II
48. Wino z żyta
49. Nalewka bakaliowa
50. Wódka islandzka
51.Nalewka jodłowa
52. Wino świerkowe
53. Piwo świerkowe
54. Nalewka sosnowa
55. Piwo jałowcowe
56. Wódka jałowcówka
57. Likier jałowcowy
58. Nalewka jałowcowa I
59. Nalewka jałowcowa II
60. Wódka herbatówka I
61. Wódka herbatówka II
62. Nalewka na apetyt
17
17
17
17
17
18
18
18
18
19
19
19
19
20
20
20
21
21
21
22
22
22
23
23
23
23
23
24
24
24
24
25
25
25
1
63. Napój gorące mleko
64. Nalewka korzenna ostra
65. Nalewka ziołowo-korzenna
66. Nalewka "złota”
67. Wino oczyszczające
68. Wino brzozowe (z soku brzozowego)
69. Wino klonowe (z soku klonowego)
70. Likier rosyjski
71. Truneczek owocowy
72. Truneczek kawowy
73. Wino z owoców dzikiej róży
74. Wino różane I
75. Wino różane II
76. Wino różane III
77. Wino różane IV
78. Miód różany
79.Truneczek różany
80.Likier różany I
81. Likier różany II
82 Trunek różany
83. Likier z owoców dzikiej róży
84. Likier winny
85. Trunek jarzębinowy
8ó. Wódka jarząbinówka wytrawna
87. Jarzębiak
88. Wino jarzębinowe
89. Nalewka jarzębinowa
90. Benedyktynka
91. Wino jemiołowe
92. Wino bzowe
93. Bzowa whisky
94. Wódka bzowa
95. Truneczek bzowy
9ó. Likier bzowy I
97. Likier bzowy II
98. Nalewka bzowa
99. Napój mleczny
100. Pruski miód
101. Napój miodowy “łapanie niedźwiedzia”
102. Nalewka podbiałowa
103. Nalewka rozmarynowa
104. Nalewka dereniówka
105. Dereniak
106. Likier dereniowy
107. Ananasówka
108. Likier brzoskwiniowy
109. Brzoskwiniówka
110. Wódka brzoskwiniowa wytrawna
111. Nalewka brzoskwiniowa I
112. Nalewka brzoskwiniowa II
113. Wino dziurawcowe
114. Nalewka dziurawcowa I
115. Nalewka dziurawcowa II
26
26
26
27
27
27
28
28
29
29
29
29
30
30
30
30
31
31
31
31
32
32
32
32
32
32
32
32
32
32
34
34
34
34
35
35
35
35
36
36
36
36
37
37
37
37
38
38
38
38
39
39
39
116. Napój miętowy
39
117. Sok malinowy dla dorosłych
40
118. Likier malinowy
40
119. Słodki trunek malinowy
40
120. Nalewka malinowa
41
121. Truneczek malinowy
41
122. Wino malinowe
41
123. Wódka z kaliny koralowej
41
124. Wino z głogu
42
125. Nalewka waniliowa
42
126. Nalewka melisowa
42
127. Melisówka
43
128. Wino melisowe
43
129. Nalewka cynamonowa
43
130. Likier owocowy
43
131. Nalewka agrestowa
44
132. Nalewka trybulowa
44
133. Wino bławatkowe I
44
134. Wino bławatkowe II
45
135. Wino akacjowe I
45
136. Wino akacjowe II
45
137. Wino pierwiosnkowe I
46
138. Wino pierwiosnkowe II
46
139. Wino lipowe I
46
140. Wino lipowe II
46
141. Wino z jasnoty białej I
47
142. Wino z jasnoty białej II
47
143. Nalewka tarkowa I
47
144. Nalewka tarkowa II
47
145. Nalewka tarkowa III
48
146. Wino tarninowe
48
147. Nalewka anyżówka
48
148. Likier anyżowy
48
149. Wódka porzeczkowa
48
150. Porzeczkowa whisky
49
151. Nalewka na liściach czarnej porzeczki
49
152. Wino porzeczkowe
49
153. Gin porzeczkowy
49
154. Truneczek porzeczkowy
49
155. Nalewka na owocach z czarnej porzeczki I 49
156. Nalewka na owocach czarnej porzeczki II 50
157. Wino bazyliowe
51
158. Wino pokrzywowe
51
159. Wino fenkułowe I
52
160. Wino fenkułowe II
52
161. Wino z mniszka lekarskiego
42
162. Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego 53
163. Wódka śliwkówka
53
164. Śliwowica
53
165. Truneczek śliwkowy
53
166. Nalewka kminkowa
53
167. Likier kminkowy
54
168. Dubeltowa kminkówka gdańska
54
2
169. Wódka jabłeczna wytrawna
170. Cydr jabłkowy - jabłecznik
171. Jabłecznik
172. Cydr gruszkowy
173. Likier morelowy
174. Wódka morelówka wytrawna
175. Nalewka morelowa I
17ó. Nalewka morelowa II
177. Likier pigwowuy I
178. Likier pigwowy II
179. Wino z pigwy I
180. Wino pigwowe
181. Nalewka tatarakowa I
182. Nalewka tatarakowa II
183. Wódka jagodówka
184. Likier jagodowy (z czarnych jagód)
185. Likier jagodowy (z czarnych jagód) II
18ó. Nalewka typu absyni
187. Wino piołunowe
188. Wino czosnkowe
189. Eliksir czosnkowy
190. Wino cebulowe
191. Wódka cebulowa
192. Wino arcydzięgielowe
193. Likier arcydzięgielowy
194. Wino pietruszkowe I
195. Wino pietruszkowe II
19ó. Nalewka borówkowa
197. Likier borówkowy I
198. Likier borówkowy II
199. Wino koprowe
200. Wino chrzanowe
201. Nalewka aroniowa I
202. Nalewka aroniowa II
203. Likier aroniowy
204. Wino goryczkowe I
205. Wino goryczkowe II
20ó. Wino selerowe I
207. Wino selerowe II
208. Likier truskawkowy
209. Wino morwowe
210. Wino marchwiane
211. Wino jeżynowe
212. Wódka z jeżyn “Staff ”
213. Likier pigwowcowy
214. Wino z pigwawca
215. Likier poziomkowy
21ó. Nalewka poziomkowa
217. Nalewka berberysowa
218. Poncz berberysowy
219. Truneczek rokitnikowy
220. Nalewka cykoriowa
221. Nalewka płucna I (przeciw gróźlicy płuc)
54
54
54
55
55
55
55
56
56
56
56
56
56
57
57
57
57
58
58
58
59
59
59
59
59
60
60
60
60
61
61
61
62
62
62
62
63
63
63
63
64
64
64
64
65
65
65
65
66
66
66
66
66
222. Nalewka płucna II (przeciw krwotokom z płuc)
223. Nalewka płucna III (przeciw nieżytowi oskrzeli)
224. Nalewka przeciw grypie i garączce
225. Nalewka sercowa I
226. Nalewka sercowa II
227. Nalewka sercawa III (przy dusznicy bolesnej)
228. Wino gorzkie sercowe I
229. Wino gorzkie sercawe II
230. Nalewka dziewannowa
231. Nalewka uspokajająca I
232. Nalewka uspokajająca II
233. Nalewka arnikawa
234. Nalewka słonecznikowa
235. Nalewka rumiankowa
236. Nalewka na orzeszkach ziemnych
237. Nalewka na bulwkach topinamburu
(słonecznika bulwiastego)
238. Nalewka na "migdałkach ziemnych"
- bulwkach cibory jadalnej
239. Nalewka migdałowa
240. Nalewka araliowa
241. Nalewka nostrzykowa
242. Nalewka pomidorowa
243. Nalewka miechunkowa
244. Nalewka melonowa
245. Nalewka arbuzowa
246. Nalewka dyniowa
247. Nalewka rabarbarowa
248. Nalewka buraczana
249. Nalewka na zielu przytulii
250. Nalewka na kwiecie koniczyny czerwonej
251. Nalewka z nawłoci pospolitej
252. Nalewka na korze vilcacory ("kociego pazura")
253. Nalewka na korze lapacho
254. Nalewka na liściach yerba mate
255. Nalewka na guaranie
256. Nalewka Cidreira
257. Żubrówka
258. Nalewka Boldo
259. Nalewka Tabasco
260. Truneczek żołędziowy
261. Nalewka bluszczykowa
262. Wino szparagowe
263. Wino z salsefii (owsianych korzonków)
264. Wino ze skorzonery
(wężymordu, czarnych korzonków)
265. Nalewka miłorzębowa
Krótka charakterystyka ziół leczniczych:
Agrest
Aloes drzewiasty
Ananas jadalny
Antypka
Anyż gwiazdkowy
67
67
67
68
68
68
69
69
69
70
70
70
70
70
70
71
71
72
72
72
72
72
73
73
73
73
73
74
74
74
74
74
74
75
75
75
75
75
75
76
76
76
76
76
77
77
77
77
77
77
3
Krótka charakterystyka ziół leczniczych:
Aralia mandżurska
Arbuz - kawon
Arcydzięgiel litwor
Arnika górska
Aronia czarnoowocowa
Babka lancetowata
Banan chiński - rajski zwyczajny bananowiec
Bazylia pospolita
Berberys zwyczajny
Bez czarny
Biedrzeniec anyż
Bluszczyk kurdybanek
Boldo - drzewo boldu
Borówka brusznica
Brzoskwinia zwyczajna
Brzoza brodawkowata
Buk pospolity
Burak zwyczajny; burak ćwikłowy
Bylica boże drzewko
Bylica piołun
Cebula jadalna
Ceratonia
Chaber bławatek
Chrzan pospolity
Cibora jadalna - “migdał ziemny"
Cykoria podróżnik
Cynamonowiec cejloński
Cytryna
Cząber ogrodowy
Czereśnia ptasia
Czosnek pospolity
Dąb bezszypułkowy
Dereń pospolity
Drapacz lekarski
Dynia zwyczajna
Dziewanna wielokwiatowa
Dziurawiec zwyczajny
Figa pospolita
Fiolek wonny
Głóg dwu i głóg jednoszyjkowy
Goryczka żółta
Goździkowiec korzenny
Grejpfrut
Grusza pospolita
Herbata chińska
Hyzop lekarski
Imbir lekarski
Jabłoń domowa
Jałowiec pospolity
Jarząb brekinia
Jarzębina
Jasnota biała
77
78
78
78
78
78
78
78
79
79
79
79
79
79
80
80
80
80
80
80
81
81
81
81
81
81
82
82
82
82
82
82
83
83
83
83
83
83
84
84
84
84
84
84
84
85
85
85
85
85
85
85
Jemioła pospolita
86
Jeżyna
86
Jodła pospolita
86
Kalina koralowa
86
Kardamon malabarski
86
Kawa arabska
86
Klon zwyczajny
86
Kminek zwyczajny
86
Kocanki piaskowe
86
Kolendra siewna
86
Koniczyna czerwona - łąkowa
86
Konwalia majowa
87
Koper ogrodowy
87
Koper włoski - fenkul
87
Kozłek lekarski
87
Krwawnik pospolity
87
Lapacho, Ipe roxo, Toheebo, Pau D'arco
87
Laurowiśnia wschodnia
88
Laur - wawrzyn
88
Lawenda wąskolistna
88
Lebiodka pospolita
88
Leszczyna pospolita
88
Lipa drobnolistna i lipa wielkolistna (szerokolistna) 88
Lubczyk lekarski
88
Lukrecja gładka
88
Macierzanka piaskowa
88
Majeranek ogrodowy
88
Malina właściwa
89
Mandarynka
89
Marchew zwyczajna
89
Melisa lekarska
89
Melon - ogórek melon
89
Miechunka peruwiańska - "rodzynki brazylijskie" 89
Mierznica czarna
89
Mięta kędzierzawa
89
Mięta pieprzowa
90
Migdał zwyczajny - migdałowiec
90
Miłorząb chiński
90
Miodunka plamista
90
Morela zwyczajna
90
Morwa biała i morwa czarna
90
Muszkatałowiec wonny
91
Nawłoć pospolita
91
Nostrzyk żółty
91
Oman wielki
91
Orzacha jadalna - orzech ziemny
91
Orzech włoski
91
Osmęta - paulinia guarana - guarana
91
Ostryż długi - kurkuma
92
Palczatka cytrynowa
92
Perz właściwy
92
Perz czarny
92
Pierwiosnka lekarska
92
Pietruszka zwyczajna
92
4
Pięciornik gęsi
Pigwa pospolita
Pigwowiec japoński
Pimenta - krzennik lekarski - "angielskie ziele"
Podbiał pospolity
Pokrzywa zwyczajna
Pomarańcza słodka
Pomidor
Porost islandzki
Porzeczka czarna
Poziewnik szorstki
Poziomka pospolita
Przetacznik bobowniczek
Przytulia właściwa
Rdest ostrogorzki
Rdest ptasi
Robinia akacjowa
Rndiola różowa
Rokitnik zwyczajny
Rozmaryn lekarski
Róża dzika
Rumianek pospolity
Ruta zwyczajna
Rzewień dłoniasty
Rzewień ogrodowy
Salsefia - kozibród pospolity
Seler zwyczajny
Serdecznik pospolity
Skorzonera - wężymord - czarny korzeń.
Skrzyp polny
92
92
92
93
93
93
93
93
93
93
94
94
94
94
94
94
94
94
95
95
95
95
95
95
95
95
95
95
96
96
Słonecznik bulwiasty - topinambur - bulwy
Słonecznik zwyczajny
Sosna zwyczajna
Szafran uprawny
Szałwia lekarska
Szałwia muszkatołowa
Szanta zwyczajna
Szczaw zwyczajny
Szparag lekarski
Śliwa domowa
Śliwa tarnina
Świerk pospolity
Tasznik pospolity
Tatarak zwyczajny
Truskawka
Trybula ogrodowa
Tymianek pospolity
Tysiącznik
Vilcacora - koci pazur, una de gato
Warzucha lekarska
Wiąz pospolity
Wierzba biała
Winorośl właściwa
Wiśnia pospolita
Żubrówka - turówka wonna
Żyto zwyczajne
Przeliczenia niektórych rzadziej spotykanych
miar i wag –
96
96
96
96
96
97
97
97
97
97
97
97
97
97
97
97
97
98
98
98
98
98
98
98
98
98
99
ZANIM ZACZNĘ NA TEMAT. ..
Zanim zacznę na temat, trochę obok tematu kto nie chce, niech nie czyta, jak da się zauważyć z dalszej części tej książki,
nosi ona nieco mylący tytuł:
"Lecznicze nalewki". W rzeczywistości wcale nie traktuje tylko o nalewkach, ale także o innych trunkach - winach, wód-
kach, miodach, a trafią się również i piwa. Cechą wspólną tych napojów jest to, iż nie są one niczym innym, tylko alkoholowym
i wyciągami z owoców, korzeni i ziół (co zaś do samego alkoholu, to w różnych trunkach występuje on w mniejszym bądź
większym stężeniu.
Tyle nie na temat. Myślę, że wystarczy ...
Kilka słów o alkoholach.
Można zapytać: Jak to? Czyżby alkohol był lekarstwem? Czy nie jest aby szkodliwy dla zdrowia, i to w szczególny sposób?
Po pierwsze dlatego, iż niekorzystnie wpływa na organizm ludzki, niszcząco oddziałując przede wszystkim na komórki, z
których zbudowany jest mózg (a potem na wszystkie w ogóle narządy), a po wtóre z tego powodu, że bardzo źle wpływa na
psychikę?
Owszem, to prawda. Ale odnosi się po pierwsze nie tyle do spożywania alkoholu, co do jego nadużywania (zarówno iloś-
ciowego, jak i powtarzanego zbyt często), oraz bardzo szeroko pojętej kultury picia napojów alkoholowych.
Sam alkohol – jak większość zresztą używek - spożywany niezbyt często i oczywiście w niewielkich ilościach, bynajmniej
trucizną nie jest. Wręcz odwrotnie - dobroczynnie oddziałuje na organizm człowieka. Między innymi działa dezynfekująco,
rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie krwi, pobudza pracę serca, ułatwia trawienie, poprawia nastrój.
Nam jednak nie chodzi o czysty alkohol, ale o nalewki, likiery, wina, piwa, miody, czyli o napoje alkoholowe, w których
sam alkohol odgrywa rolę drugorzędną, w przeciwieństwie do substancji biologicznie aktywnych, które dzięki niemu "wydoby-
wamy" z owoców, korzeni, liści, ziół, kwiatów ...
Zanim jednak przejdziemy do zasadniczych kwestii, jakie będziemy omawiać w niniejszej książce, powinniśmy się choćby
krótko zaznajomić z historią alkoholu.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin