MARYNOWANE PRAWDZIWKI
Składniki:
2 kg grzybów
1 cebula
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
Do każdego małego słoika
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ziarna pieprzu ziarnistego
szczypta gorczycy
4 krążki cebuli
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Obgotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie (na łyżkę soli litr wody), następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy zalewę: wodę i ocet zlewamy do garnka, dodajemy cukier, sól, całość mieszamy i zagotowujemy.
Obgotowane i odcedzone grzyby przekładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka dodajemy pozostałe składniki, tj.: krążki cebuli, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i ząbek czosnku.
Następnie grzyby zalewamy gorącą zalewą do całkowitego zakrycia grzybów. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
monikowa12