Marynowane prawdziwki.docx

(81 KB) Pobierz

MARYNOWANE PRAWDZIWKI


Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. - przepis ze Smaker.pl
Składniki:

2 kg grzybów

1 cebula

Zalewa:

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

Do każdego małego słoika

4 ziarna ziela angielskiego

3 liście laurowe

4 ziarna pieprzu ziarnistego

szczypta gorczycy

4 krążki cebuli

1 ząbek czosnku

 

Wykonanie:

Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Obgotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie (na łyżkę soli litr wody), następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy zalewę: wodę i ocet zlewamy do garnka, dodajemy cukier, sól, całość mieszamy i zagotowujemy.

Obgotowane i odcedzone grzyby przekładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka dodajemy pozostałe składniki, tj.: krążki cebuli, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i ząbek czosnku.

Następnie grzyby zalewamy gorącą zalewą do całkowitego zakrycia grzybów. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin