Kulinarne_Inspiracje_Luty_na_komputer.pdf

(2002 KB) Pobierz
Cześć!
Super, że tu jesteś! W salaterkowej społeczności i tu, w tym
ebooku. Mamy nadzieję, że przepisy, które tu znajdziesz
sprawią Ci radość i pomogą w ogarnianiu diety na co dzień.
Więcej przepisów w podobnej formule znajdziesz na naszym
blogu www.salaterka.pl (w sekcji spis przepisów) oraz
w książce Jadłospisy odżywcze.
Jeśli masz zamówienia specjalne na przepisy to daj znać,
chętnie zabierzemy je do kuchni i przerobimy w szybki
przepis. Jesteśmy też otwarci na życzenia w temacie
odżywczych publikacji - z radością weźmiemy je pod lupę
i zamienimy w pożyteczny kawałek wiedzy do przeczytania.
Kim jesteśmy?
Salaterka to projekt rodzinny, który tworzymy żeby ułatwiać
zdrowe odżywianie na co dzień. Opisując w wielkim skrócie
nasze role w projekcie, Mateusz (brat) zajmuje się obalaniem
zamieszania dietetycznego na rynku, a Agnieszka (siostra)
zamienia kilogramy warzyw w szybkie i odżywcze przepisy.
Oprócz tego piszemy m.in. o najlepszych źródłach
składników odżywczych, podpowiadamy jak efektywnie
działać w kuchni i jak organizować sobie dietę. Wszystko
to (i wiele innych) znajdziesz na blogu www.salaterka.pl
i w naszych książkach.
Agnieszka i Mateusz
piżmowa
muskat
zwyczajna
hokkaido
endywia
cykoria
roszponka
seler
kalarepa
brukselka
brukiew
pietruszka
marchew
biała
rzodkiew
cebula
kapusta
włoska
jarmuż
burak ćwikłowy
czosnek
por
kapusta
biała
kapusta
czerwona
jabłka
gruszki
Aby odczarować trochę mit grzybów,
weźmy 250 g pieczarek oraz pomidora,
również o wadze 250 g. Porównajmy je:
więcej witamin
z grupy B
Pewnie nie raz zdarzyło Ci się usłyszeć, że grzyby nie
mają wartości odżywczych. Że są smaczne, ale nic poza
tym. Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – grzyby oprócz
smaku, mają również w bród wartości, nawet więcej niż
większość warzyw!
Być może powodem tego zamieszania jest niska
kaloryczność grzybów? No bo porównując 100 g pieczarek
i 100 g dajmy na to zbóż, wydawać nam się może (błędnie),
że pieczarki nie mają wielu wartości.
Prawda jest natomiast taka, że grzyby oprócz smaku są
niesamowicie wartościowe. Są jednym z najcenniejszych
pokarmów w naszej diecie. Szczególnie bogate są
w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz białko.
Nic więc dziwnego, że jest wiele badań pokazujących
zaskakujące właściwości grzybów; m.in.:
– wzmacniają odporność organizmu
– hamują gromadzenie się tkanki tłuszczowej
– przeciwdziałają rozwojowi m.in. raka żołądka,
jelita grubego, prostaty oraz raka piersi
– obniżają poziom cukru we krwi
06
więcej składników
mineralnych
więcej
białka
więcej
aminokwasów
egzogennych
silniejsze
działanie
antyoksydacyjne
07
Wykres ten porównuje gęstość odżywczą grzybów oraz
innych produktów, które jemy. Gęstość odżywcza mówi
o tym, jak duże jest zagęszczenie składników odżywczych
w 1 kcal produktu. Im większe jest zagęszczenie, tym lepiej
dla naszego zdrowia. Grzyby mają zaraz po warzywach
liściowych najwięcej witamin i składników mineralnych.
Przewyższają pod tym względem większość warzyw
i dostępnej nam żywności.
Wszystkie grzyby są bardzo wartościowe, za przykład podamy
pieczarki, dostępne przez cały rok. Nieduża ich ilość 250 g
dostarczy Ci jedyne 65 kcal. To tyle co 2 kostki czekolady.
A ile otrzymasz składników odżywczych? Ogromną ilość!
7
grzyby
dostarcza dziennego zapotrzebowania na:
6
250 g gotowanych pieczarek
Witaminy:
5
Minerały:
magnez – 9%
fosfor – 38%
potas – 21%
cynk – 14%
miedź – 81%
mangan – 7%
selen – 63%
Aminokwasy
egzogenne:
tryptofan – 31%
treonina – 24%
izoleucyna – 18%
leucyna – 13%
lizyna – 13%
met. i cyst. – 10%
fenyl. i tyr. – 18%
walina – 44%
4
gęstość witamin i minerałów
psiankowate i dyniowate
2
1
jajka
zboża pełne
mleko
bulwiaste
owoce
sery
zboża oczyszczone
korzeniowe i cebulowe
3
warzywa kapustne
B1 – 22%
B
2
– 105%
B
3
– 71%
B
5
– 73%
B
6
– 8%
B
9
– 13%
owoce jagodowe
strączkowe
Węglowodany:
8%
Błonnik:
16%
Białko:
19%
nasiona
mięsa
ryby
Powyższe dane dotyczą 30-letniej kobiety o średniej aktywności
fizycznej.
09
Zgłoś jeśli naruszono regulamin