Kulinarne_Inspiracje_Maj_wersja_na_komputer.pdf

(4070 KB) Pobierz
maj
Cześć!
Super, że tu jesteś! W salaterkowej społeczności i tu, w tym
ebooku. Mamy nadzieję, że przepisy, które tu znajdziesz
sprawią Ci radość i pomogą w ogarnianiu diety na co dzień.
Więcej przepisów w podobnej formule znajdziesz na naszym
blogu www.salaterka.pl (w sekcji spis przepisów) oraz
w książce Jadłospisy odżywcze.
Jeśli masz zamówienia specjalne na przepisy to daj znać,
chętnie zabierzemy je do kuchni i przerobimy w szybki
przepis. Jesteśmy też otwarci na życzenia w temacie
odżywczych publikacji - z radością weźmiemy je pod lupę
i zamienimy w pożyteczny kawałek wiedzy do przeczytania.
Kim jesteśmy?
Salaterka to projekt rodzinny, który tworzymy żeby ułatwiać
zdrowe odżywianie na co dzień. Opisując w wielkim skrócie
nasze role w projekcie, Mateusz (brat) zajmuje się obalaniem
zamieszania dietetycznego na rynku, a Agnieszka (siostra)
zamienia kilogramy warzyw w szybkie i odżywcze przepisy.
Oprócz tego piszemy m.in. o najlepszych źródłach
składników odżywczych, podpowiadamy jak efektywnie
działać w kuchni i jak organizować sobie dietę. Wszystko
to (i wiele innych) znajdziesz na blogu www.salaterka.pl
i w naszych książkach.
Agnieszka i Mateusz
sałata
lodowa
sałata
rzymska
burak
ćwikłowy
rzodkiewka
pietruszka
seler
sałata
karbowana
sałata
masłowa
natka
pietruszki
botwina
młoda
kapusta
roszponka
brukiew
szczaw
pomidory
ogórki
marchew
czarna
rzepa
cebula
dymka
cebula
czosnek
truskawki
szczypiorek
szparagi
jabłka
boiken / idared
rabarbar
Uwielbiamy szparagi. Są delikatne w smaku, soczyste,
delikatnie chrupiące i dają nieskończone możliwości
wykorzystania. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem może
być tylko nasza wyobraźnia.
Jak już wspomnieliśmy, możemy wybrać białe lub
zielone. Białe są grubsze i delikatniejsze w smaku.
Zielone są nieco bardziej wyraziste w smaku i wyglądem
oznajmiają przybycie wiosny. Zielone kupujemy albo
bardzo cienkie (te gotują się ultraszybko) albo nieco
grubsze, wtedy najlepiej o grubości 1 cm.
To chyba najważniejsza kwestia w przypadku szparagów.
Niezależnie od tego, w jakim daniu będziemy się nimi
zajadać, musimy zadbać o to, żeby ich nie rozgotować.
Najlepsze są delikatnie półtwarde. Szparagi białe są grubsze
od zielonych i wymagają nieco dłuższego czasu gotowania
dla łodygi niż dla główki, zatem najlepiej gotować je na
stojąco, tak, by główki wystawały ponad poziom wody.
Dzięki temu się nie rozgotują. W przypadku szparagów
zielonych, zwłaszcza cienkich, różnica w czasie gotowania
dołu i góry nie jest aż tak znacząca.
Jedną z największych zalet szparagów są ogromne
możliwości ich wykorzystania. My najczęściej łączymy
je ze smakami wyrazistymi – swoją delikatnością sprawiają,
że te kompozycje stają się bardzo wyjątkowe.
W tym wydaniu broszury znajdziesz szparagi:
zapiekane w babeczkach śniadaniowych, str. 11
w sałatce obiadowej, podsmażane z imbirem, str. 14
w zupie o nutce tajskiej, str. 17
pieczone w piekarniku w marynacie, str. 19
w przekąsce z wyrazistym czosnkiem, str. 29
07
Białe szparagi obieramy obieraczką, zaczynając tuż pod
główką, idąc w dół. Po obraniu odcinamy zdrewniałe
końce. W przypadku szparagów zielonych odłamujemy
jedynie zdrewniałe końce, nie ma tu potrzeby obierania.
06
10
szparagi
6
Wykres ten porównuje gęstość odżywczą
szparagów oraz innych produktów, które jemy.
Gęstość odżywcza mówi o tym, jak duże jest
zagęszczenie składników odżywczych
w 1 kcal produktu. Im większe jest zagęszczenie,
tym lepiej dla naszego zdrowia. Jak widać na
wykresie, szparagi są nieporównywalnie bardziej
odżywcze od większości produktów. Jest to
prawdziwa superżywność.
5 szparagów po usunięciu części niejadalnych
waży około 150 g. Dostarczają przy tym jedynie 33 kcal.
A ile dostarczą Ci składników odżywczych?
dostarcza dziennego zapotrzebowania na:
150 g szparagów
Witaminy:
A – 11%
C – 15%
E – 15%
B
1
– 22%
B
2
– 19%
B
3
– 12%
B
5
– 7%
B
6
– 9%
B
9
– 56%
K – 84%
Minerały:
wapń – 3%
żelazo – 8%
magnez – 7%
fosfor – 12%
potas – 7%
cynk – 9%
miedź – 28%
mangan – 13%
selen – 17%
Aminokwasy
egzogenne:
tryptofan – 15%
treonina – 12%
izoleucyna – 11%
leucyna – 8%
lizyna – 7%
met. i cyst. – 9%
fenyl. i tyr. – 11%
walina – 13%
4
psiankowate i dyniowate
korzeniowe i cebulowe
owoce jagodowe
nasiona
ryby
strączkowe
mięsa
jajka
zboża pełne
mleko
bulwiaste
owoce
sery
zboża oczyszczone
gęstość witamin i minerałów
3
2
grzyby
warzywa kapustne
Błonnik:
11%
Białko:
8%
1
Powyższe dane dotyczą 30-letniej kobiety o średniej aktywności
fizycznej. W przypadku mężczyzn główną różnicą będzie mniejsze
zapotrzebowanie na żelazo – 150 g szparagów dostarczy
mężczyźnie nawet 19% dziennej zalecanej ilości żelaza.
09
Zgłoś jeśli naruszono regulamin