Kocioł Nr 32 - Lato 2021.pdf

(22933 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
ARBUZ, MELON I FASOLKA SZPARAGOWA
NUMER 32
LATO 2021
LODY, WYWIAD Z JOLANTĄ JURKOWLANIEC,
PRODUKT REGIONALNY: SERY LUTOMIERSKIE
Drodzy Czytelnicy,
Przed Wami czerwony, słodki, soczysty, kapiący po brodzie i rękach.
Tak jest, arbuz! Zapraszamy na show w duecie z jego bliskim kuzynem
– melonem. Przedstawimy Wam te warzywa (!) i pokażemy
15 orzeźwiających przepisów z nimi w rolach głównych.
W tym numerze poznacie się także bliżej z fasolką szparagową. Ta piękna
dama zaprezentuje się w dziesięciu szykownych kreacjach, a jej wszystkie
wcielenia możecie podziwiać już na kolejnych stronach.
Przedstawimy Wam także Jolę – założycielkę wrocławskiego Bistro Dinette,
która podzieliła się historią o tym, jak powstało to miejsce oraz jego młodsza
siostra Di Cafe Deli, a także opowiedziała o walce o przetrwanie w trakcie
pandemii.
W letnim wydaniu zaprosiliśmy Sery Lutomierskie do zaprezentowania się
w części dla dolnośląskich producentów. Właścicielka, Malwina, do tematu
podeszła nieszablonowo i ze swoich produktów wybrała… jogurt naturalny.
Wzięliśmy go na warsztat i przygotowaliśmy kilka prostych, jogurtowych
przepisów.
Na nadchodzące upalne lato mamy dla Was też cały zestaw lodów.
Od sorbetu cytrynowego, przez klasyczne lody truskawkowe,
aż po dwa rodzaje lodów wegańskich i jednoskładnikowych, arbuzowych.
W ramach opowieści przesiedleńczej znajdziecie drugą część historii
niezniszczalnej „Łomżanki” – najstarszej wrocławskiej cukierni.
Będziecie mogli też zobaczyć, jak to miejsce wyglądało przed laty.
W numerze jak zawsze czeka kilka potraw kuchni dolnośląskiej
oraz obowiązkowe danie z kotła.
Drodzy czytelnicy, rozsiądźcie się wygodnie na leżakach z arbuzowymi
napojami w dłoniach i zatraćcie w lekturze letniego numeru KOTŁA.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
LETNI KOCIOŁEK
12
PRZEPISY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
34
PRZEPISY Z ARBUZEM I MELONEM
70
TEMAT SPECJALNY – LODY
88
SERY LUTOMIERSKIE I PRODUKTY REGIONALNE Z GÓR SOWICH
94
PRZEPISY Z JOGURTEM
102
HISTORIA CUKIERNI ŁOMŻANKA – CZĘŚĆ II
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
110
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
116
DINETTE – MOJE NOWE ULUBIONE MIEJSCE
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplace.pl
Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
michalkiewicz.photo
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Zdjęcie okładkowe: Nicole Michalkiewicz
Zdjęcia dodatkowe: Katarzyna Sieradz, Monika Pazdej
SPIS PRZEPISÓW
Arbuzowa margarita
Arbuzowy Spritz
Butter chicken
Ceviche z melona i awokado
Chłodnik z botwinki i szczawiu
Ekspresowe lody z mango
Fasolka szparagowa kiszona
Fasolka szparagowa z bułką na maśle
Fasolka szparagowa z sosem kaparowym
Fasolka z parmezanem
Fasolka z wegańskim bekonem
i młodymi ziemniakami
26
94
68
64
10
78
74
72
96
46
40
42
98
44
112
76
16
20
18
32
Pudding arbuzowy
Salsa arbuzowa
Sałata z jogurtem
Sałatka owocowa z arbuzem
Sałatka z arbuzem, melonem i halloumi
Sałatka z fasolką i ziemniakami
Sałatka z mango, arbuzem i melonem
Sałatka z melonem i burratą
Sałatka z melonem, grillowanym halloumi
i truskawkami
Sorbet cytrynowy
Steki z arbuza
Stir-fry z fasolką szparagową i sosem hoisin
oraz tofu lub kaczką do wyboru
Szaszłyki owocowe
Szybkie lody arbuzowe
Śledzie z ziemniakami w mundurkach
Tiramisu
Tofu z fasolką po azjatycku
Tropikalne lody z miętą i limonką
Wegańskie lody jagodowe
Zupa z fasolki szparagowej z kozią fetą
48
66
100
50
52
28
54
56
58
84
60
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Jogurtowe placuszki owsiane z owocami
Koktajl arbuzowo-truskawkowy
Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią
Letni kociołek
Lody czekoladowe z borówką amerykańską
22
62
80
114
110
30
82
86
24
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Lody truskawkowe
Lody wegańskie malinowe
Mango lassi
Pico de gallo z arbuza
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
8
MAGAZYN KOCIOŁ LATO 2021
MAGAZYN KOCIOŁ LATO 2021
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin