Steki z tofu - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2460 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc11093
Czas:
0:35
YouTube
999+
Poziom:
(łatwy)
Porcje:
2
STEKI Z TOFU
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
You Tube!
Składniki
STEKI Z TOFU
wędzone tofu – 360 g
sos sojowy – 2 łyżki
syrop klonowy – 1 łyżeczka
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
wędzona słodka papryka – 1 łyżeczka
Przygotuj:
szpikulce do szaszłyków
blender ręczny
pędzelek
ręcznik papierowy
papier do pieczenia
rozgrzany grill lub piekarnik rozgrzany do
temperatury 190°C (termoobieg)
SOS BBQ
krojone pomidory z czosnkiem – 425 ml
ocet jabłkowy – 1 łyżka
syrop klonowy – 3 łyżeczki
sos sojowy – 2 łyżki
suszone śliwki – 4 sztuki
sól – �½ łyżeczki
Przygotuj wcześniej
Tofu dobrze odsącz z zalewy, umieszczając je
pomiędzy ręcznikami papierowymi i dociskając z góry
czymś ciężkim, np. garnkiem.
Krok 1: MARYNUJEMY TOFU
Sos sojowy, syrop klonowy, oliwę z oliwek i wędzoną
słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak
przygotowaną marynatą zalewamy odciśnięte tofu.
Odstawiamy na ok. 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze Na 1 porcję
Wartość energetyczna 422,05 kcal
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Białko
Sól
19,35 g
32,6 g
4,1 g
29,9 g
1,35 g
Krok 2: PIECZEMY LUB GRILLUJEMY
TOFU
Tofu nadziewamy na szpikulce i układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie
rozgrzanego grilla. Pieczemy lub grillujemy ok. 10
minut (na grillu poza bezpośrednim źródłem ciepła),
obracamy i pieczemy lub grillujemy kolejne 10 minut.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS BBQ
W rondelku łączymy wszystkie składniki sosu i
gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie miksujemy
całość i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos
zgęstnieje.
Krok 4: PIECZEMY LUB GRILLUJEMY
TOFU Z SOSEM
Tofu wyjmujemy z piekarnika lub zdejmujemy z grilla i
smarujemy sosem BBQ. Posmarowane tofu ponownie
wkładamy do piekarnika lub na ruszt i grillujemy ok. 8
minut.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc11093
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin