Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2506 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc11100
Czas:
1:20
YouTube
999+
Poziom:
(średni)
Porcje:
4
WEGAŃSKIE PIEROŻKI DIM SUM Z
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
CHLEBOWCEM
You Tube!
Przygotuj:
urządzenie Monsieur Cuisine Connect
wałek
piętrowy kosz do parowania pierożków
wycinaki do ciasta o średnicy 10 cm
pergamin lub papier do pieczenia
tarkę o drobnych oczkach
pałeczki
Składniki
Ciasto
mąka pszenna – 200 g
mąka ziemniaczana – 200 g
mielona kurkuma – 1 łyżeczka
gorąca woda – 120 ml
olej słonecznikowy – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
Wodę podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy) –
powinna uzyskać temperaturę ok. 90°C.
Mąkę pszenną umieszczamy w naczyniu robota.
Dodajemy kurkumę. Zamykamy pokrywę naczynia i
włączamy urządzenie ustawione na prędkość 4. Przez
otwór w pokrywie powoli wlewamy gorącą wodę i
wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Bazę ciasta w
naczyniu odstawiamy na ok. 20 minut, by przestygła.
Do przestudzonej bazy ciasta dodajemy mąkę
ziemniaczaną i olej, a następnie ponownie wyrabiamy
ciasto ok. 10 minut z tą samą prędkością. Gotowe
ciasto wyjmujemy z naczynia robota, formujemy w
kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na czas
przygotowywania farszu.
Farsz
jackfruit (owoc chlebowca) w puszce – 400 g
olej rzepakowy – do smażenia
cebula dymka – 1 szt.
sos sojowy – 2 łyżki
mielona wędzona papryka – 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
sos teriyaki – 1 łyżeczka
syrop klonowy – 1 łyżeczka
sos sriracha – 1 łyżeczka
Sos
sos sojowy – 2 łyżki
syrop klonowy – 1 łyżeczka
ocet z białego ryżu – 1 łyżeczka
płatki chili – 1 szczypta
olej sezamowy – 1 łyżka
świeża kolendra – ¼ pęczka
świeży imbir – kawałek o długości ok. 1 cm
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Owoc chlebowca odsączamy z zalewy i drobno
siekamy. Dymkę pokrojoną w kostkę przesmażamy na
patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy
posiekany owoc chlebowca. Mieszamy. Smażymy ok.
5 minut.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze Na 1 porcję
Wartość energetyczna 664,17
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Białko
Sól
21,47
105,27
5,4
11,3
0,42
Doprawiamy wędzoną słodką papryką. Dodajemy
koncentrat pomidorowy, sos teriyaki, sos sojowy, sos
sriracha i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy i
smażymy, aż płyn odparuje. Farsz powinien być mocno
zredukowany, by nie rozwodnił ciasta. Gotowy farsz
przekładamy do miseczki i odstawiamy do
przestudzenia.
Krok 3: FORMUJEMY PIEROŻKI – 2
SPOSOBY
I SPOSÓB:
Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie lub desce. Za
pomocą wycinaków o średnicy 10 cm wykrawamy
porcje ciasta. Na każdy okrągły placek ciasta
wykładamy łyżeczką porcję farszu. Farsz zamykamy w
cieście, formując sakiewkę. Sakiewki mogą mieć różne
kształty: możemy formować ciasto tak, by uzyskać
dowolną liczbę rogów, które następnie delikatnie
ściskamy, domykając farsz wewnątrz. Ciasto nie musi
całkowicie oblepiać wypełnienia, ponieważ pierożki
będą parowane w jednej pozycji – farszem ku górze.
II SPOSÓB:
W kuli ciasta robimy palcem dziurkę na wylot, a ciastu
nadajemy dłońmi kształt bajgla, coraz bardziej
zwiększając jego średnicę. Okrąg z ciasta rozdzielamy
na 2 wałki. Z wałków odcinamy niewielkie porcje
ciasta. Każdą porcję rozwałkowujemy cienko,
obracając wałkowany placek wokół jego osi. Docelowo
powinniśmy uzyskać cienki placek o średnicy ok. 10
cm.
Na każdy placek wykładamy łyżeczką porcję farszu.
Farsz zamykamy w cieście, formując sakiewkę.
Sakiewki mogą mieć różne kształty – możemy
formować ciasto tak, by uzyskać dowolną liczbę rogów,
które następnie delikatnie ściskamy, częściowo
domykając farsz wewnątrz. Ciasto nie musi całkowicie
oblepiać wypełnienia, ponieważ pierożki będą
parowane w jednej pozycji – farszem ku górze.
Krok 4: PARUJEMY PIEROŻKI
Na patelni zagotowujemy wodę. Pierożki układamy na
niewielkich, wyciętych wcześniej, kwadratowych
arkuszach pergaminu lub papieru do pieczenia,
następnie wkładamy je do piętrowego koszyka do
parowania. Gdy woda na patelni się zagotuje,
ustawiamy na niej koszyk z pierożkami. Pierożki
parujemy ok. 4-5 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy koszyka do parowania,
możemy uparować pierożki na płaskim sitku
umieszczonym w garnku. Możemy również umieścić
małą miseczkę w dużym garnku, ustawić na niej talerz,
a na talerzu ułożyć pierożki i parować je pod
przykryciem.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W niewielkiej miseczce łączymy sos sojowy, ocet
ryżowy, olej sezamowy, syrop klonowy, płatki chili,
drobno posiekaną kolendrę i imbir starty na tarce o
drobnych oczkach. Mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY PIEROŻKI
Uparowane pierożki podajemy z sosem i pałeczkami.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc11100
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin