Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto - przepis • Kuchnia Lidla.pdf

(2232 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc8349
Czas:
2:45
YouTube
999+
Poziom:
(średni)
Porcje:
4
PIECZONY KURCZAK Z MUSEM Z
Chcesz odkryć więcej
PESTO
Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na
BAKŁAŻANA I
przepisów?
You Tube!
Składniki
Kurczak
tuszka kurczaka ok. 1,5-2 kg – 1 szt.
biały mielony pieprz
sól
olej
cytryny – 3 szt.
pomarańcza – 1 szt.
czosnek – 1,5 główki
papryczka pepperoni – 1 łyżeczka
woda
gałązki bazylii – kilka szt.
masło – 3-4 łyżeczki
Przygotuj
naczynie żeliwne
blachę wyłożoną pergaminem
blender
KROK 1
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje: uda,
podudzia i piersi z kostką. Mięso doprawiamy białym
mielonym pieprzem i solą. Skórę oprószamy samą
solą.
Odrobinę oleju wylewamy na patelnię, podgrzewamy i
smażymy kurczaka z obu stron na złoty, intensywny
kolor.
Cytryny, sparzone i wyszorowane, kroimy w ćwiartki.
Pół sparzonej pomarańczy również kroimy w cząstki.
Główki czosnku przekrawamy na pół. Ostrą papryczkę
pepperoni siekamy. Na patelni podsmażamy połówki
czosnku.
Do naczynia żeliwnego dodajemy niewielką ilość wody,
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, kilka gałązek
bazylii. Przysmażonego kurczaka przekładamy do
naczynia żeliwnego. Obkładamy go cząstkami cytryn i
pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę papryczki
pepperoni, kawałki masła oraz przysmażony czosnek.
Całość polewamy tłuszczem z patelni. Naczynie
żaroodporne stawiamy na gazie i zagotowujemy.
Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 180-190⁰C i pieczemy minimum 45
minut.
Mus z bakłażana
bakłażan – 2 szt.
sól
oliwa z oliwek
młoda cebula lub dymka ze szczypiorkiem – 3-4 szt.
papryczka pepperoni – 1 łyżeczka
biały mielony pieprz
świeża mięta – garść
cytryna – 0,5 szt.
Pesto
bazylia – pęczek
czosnek – 1 ząbek
pistacje – 100 g
ser grana padano – 50 g
oliwa z oliwek – 100 ml
KROK 2
Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół. Od strony
miąższu nacinamy w grubą kratkę. Doprawiamy solą i
polewamy oliwą. Na blaszce wyłożonej pergaminem
układamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do ok. 180-200⁰C. Pieczemy przez mniej
więcej 1 godzinę. Upieczony miąższ oddzielamy od
skórki, siekamy i przekładamy na talerz. Dymki kroimy
w grubszą kostkę. Wraz z posiekaną papryczką
pepperoni dodajemy do bakłażana. Dodajemy
odrobinę soli, białego pieprzu, oliwy z oliwek, drobno
posiekaną miętę i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
KROK 3
Do naczynia blendera przekładamy pęczek umytej,
osuszonej bazylii. Dodajemy 1 ząbek czosnku, orzechy
pistacjowe, pokrojony w kostkę ser grana padano oraz
oliwę. Miksujemy. Pesto przekładamy do miseczki.
Na patelni obsmażamy szczypior z dymek.
Na talerz wykładamy pesto, sałatkę z bakłażana.
Układamy upieczonego kurczaka. Dekorujemy
przysmażonym szczypiorkiem, czosnkiem, cząstkami
cytrusów i listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc8349
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin