Rzym_Udany_weekend_Wydanie_4_berzy4.pdf

(2860 KB) Pobierz
Rzym
B. Pérousse/MICHELIN
Tytuł:
Tytuł oryginału:
Polska wersja
Koncepcja serii „udany weekend”:
Redaktor prowadzący:
Tłumaczenie:
Aktualizacja:
Redakcja:
Koncepcja graficzna:
Redakcja techniczna map:
Skład:
Fotoedycja:
Zdjęcie na okładce:
Rzym – udany weekend
Le Guide Vert. Rome
Marzena Daszewska, Tomasz Ostrowski
Agnieszka Krawczyk
Anita Słomak
Barbara Balmas
Barbara Balmas
Marzena Daszewska, Paweł Kosmalski
Anna Styrska, Patrycja Mikulska
Magdalena Suchy-Polańska
Paweł Krzan, Katarzyna Leja, Dawid Kwoka
© Adam Eastland Italy / Alamy
Autorzy i wydawca przewodnika dołożyli wszelkich starań, by jego treść była jak najbardziej zgodna
z rzeczywistością. Nie mogą jednak przyjąć odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki wynikłe z wyko-
rzystania zawartych w nim informacji.
Będziemy wdzięczni naszym Czytelnikom za informacje dotyczące błędów i nieaktualnych informacji.
Wszelkie uwagi są dla nas cenne, gdyż dzięki nim możemy poprawić kolejne wydania.
Helion S.A.
ul. Kościuszki c, - Gliwice
tel.:    
e-mail: bezdroza@bezdroza.pl
http://bezdroza.pl
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres:
http://bezdroza.pl/user/opinie/?berzy4
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
Wydanie IV
ISBN: 978-83-246-4183-3
Copyright © Le Guide Vert Michelin – Michelin & cie
Le Guide Vert Michelin, 46, avenue de Breteuil, 75324 Paris Cedex 07
Copyright © for the Polish Edition by Helion, 2012
6
Przewodniki Michelin
100 lat tradycji!
Przewodniki Michelin
to doskonała inspiracja dla tych
wszystkich, którzy pragną odkrywać kulturalne i natu-
ralne dziedzictwo świata. To kulinarna i turystyczna bie-
siada, najpiękniejsze trasy, najwygodniejsze hotele.
To ponad 150 tytułów przedstawiających największe
atrakcje – na świecie, w Europie i we Francji.
Pierwszy przewodnik Michelin ukazał się ponad
sto lat temu.
Kiedy na przełomie XIX i XX wieku
na francuskich drogach pojawiły
się pierwsze „automobile” André
Michelin założył we Francji sieć biur infor-
macji podróżniczej, które wskazywały najlepsze
trasy i miejsca warte odwiedzenia, doradzały, gdzie prze-
nocować lub zatrzymać się na obiad. W 1900 r., czyli nie-
cały rok po pierwszym samochodowym rajdzie dookoła
Francji, Michelin dokonuje przełomu wydając pierwszy
przewodnik w czerwonej okładce, w którym podróżujący
mogli znaleźć wiele cennych wskazówek. W 1926 roku,
dział turystyczny Michelin przedstawił pierwszy prze-
wodnik regionalny, w którym zgrupowano najbardziej
poszukiwane trasy i atrakcje turystyczne. Ciekawostki
poszeregowano według systemu gwiazdkowego, który obowiązuje do dziś.
Zamiast dotychczasowego koloru czerwonego służącego do rozróżniania
przewodnika hotelarskiego, w 1939 roku wprowadzono kolor zielony.
Od roku 2006 wydawnictwo Bezdroża – partner wydawniczy koncernu
Michelin w Polsce – publikuje polskojęzyczne wydania słynnych prze-
wodników po krajach i miastach.
Nie można zapominać, że
wszystko ulega nieustannym zmianom.
Infor-
macje praktyczne dotyczące podróży błyskawicznie się dezaktualizują:
powstają nowe hotele i restauracje, zmieniają się ceny i godziny
otwarcia… Zmiany są również codziennością kultury,
sztuki, przemysłu i rzemiosła. Od nowinek nie są wolne
nawet miejsca najbardziej znane: są przebudowywane,
szczycą się nowymi nabytkami lub poszerzoną ofertą
kulturalną – to wszystko wzbogaca program tradycyj-
nych tras turystycznych.
Zielony Przewodnik
odkrywa
i
omawia te zmiany.
Pre-
zentowane atrakcje poddaje nieustannej ocenie stosu-
jąc
unikalny system rekomendacji turystycznych:
aaa
zobacz koniecznie
aa
warto odwiedzić
a
godne uwagi
Zgłoś jeśli naruszono regulamin