Łatwe sposoby wykrycia zafałszowania ważniejszych produktów spożywczych.pdf

(5904 KB) Pobierz
l4 b
SH
3
.
Dr. 3. B.
ŁATWE SPOSOBY
wykrycia zafałszowania
ważniejszych
produktów
spożywczych
Warszawa— 1910.
D r u k K . T rę b iń s k ie g o , S e n a to rs k a 8.
ml eko
.
Mleko
dobre
odznacza się barwą białą
z żółtawym (nie niebieskawym) odcieniem,
smakiem słodkim (nie kwaśnym lub gorz­
kim), zwykłą (nie przykrą łub zgniłą) wonią;
warstw a tłuszczu po ustaniu się mleka po­
winna stanowić Vio część objętości; na dnie
naczynia z mlekiem nie powinien nigdy zbie­
rać się brud w ilości widocznej.
Mleko trzymane w ciepłocie pokojowej
kwaśnieje zazwyczaj po 40 godzinach; aby
tem u—zwłaszcza z nastaniem cieplejszej pory
ro ku zapobiedz—nieuczciwi sprzedawcy doda­
ją do mleka zwykłej lub oczyszczonej
sody
lub
kredy.
Dla wykrycia
sody
dodajemy do
mleka równą ilość mocnego alkoholu i kilka
kropel jednoprocentowego rozczynu kwasu
rozolowego. Czyste mleko nabiera żółtawo-
brunatnej barwy, mleko zaś z sodą staje się
różowe.
Kreda
dodana do mleka opada na dno
naczynia po ustaniu się mleka; dla wykrycia
jej zlewamy mleko zponad osadu i na osad
ten nalewamy nieco wody z kwasem solnym;
w razie obecności kredy mieszanina burzy
się i pieni.
1
Aby uczynić mleko zbierane lub rozcień­
czone wodą bardziej gęstem fałszerze dodają
doń nićkiedy
krochmal
lub
mąkę
i również
gumę arabską
lub
klej rybi.
Dla w ykrycia
krochmalu
lub
mąki
należy
nieco mleka zagotować i po ostudzeniu do­
dać doń 1 lub 2 krople nalewki jodowej
(jodyny), która mleko zafałszowane zabarwi
na niebiesko, podczas kiedy czyste mleko
nabiera przytem zlekka żółtawej barwy. Dla
wykrycia
gum y arabskiej
dodajemy do mleka
nieco octu i po ogrzaniu odcedzamy serwatkę
od ściętego sernika, poczem dodajemy do
serw atki 3 części, mocnego alkoholu. W ra­
zie obecności gum y arabskiej w mieszani­
nie powstaje mnóstwo nieprzezroczystych
kłaczków.
W celu stwierdzenia
kleju rybiego
do
otrzymanej w powyższy sposób serw atki do­
dajemy nieco mocnego wodnego roztworu
garbnika (taniny), przyczem powstaje kłacz-
lcowaty obfity osad ściętego kleju.
Inne zafałszowania, ja k odtłuszczenie mle­
ka i rozcieńczenie wodą w ykryć można przez
dokładniejsze badania w odpowiednio urzą­
dzonych pracowniach.
Mleko jako produkt zawierający liczne
bakterje może być spożywane jedynie po zago­
towaniu, a przechowywać je należy w naczy­
niu zamkniętem w chłodnem miejscu.
ŚMIETANKA.
W celu nadania śmietance większej gęs­
tości fałszerze mieszają ją z
sodą, mąką,
krochmalem, białkiem, kredą i żelatyną.
_ Sodę, kredę, mąkę i krochmal wykryć
można z łatwością, posiłkując się terni same-
mi sposobami, jakie zaleciliśmy dla badania
mleka. Dla stwierdzenia
białka ja ja kurzego
rozcieńczamy śmietankę wodą studzienną w sto­
sunku 1 do 20 i gotujemy w ciągu kilku
minut, przyczem w razie zafałszowania po­
w stają obfite kłaczki ściętego białka.
Dla wykrycia
żelatyny
dodajemy do roz­
cieńczonej śmietanki nieco octu i po zagoto­
waniu przesączamy przez płótno; do przece­
dzonego płynu dolewamy nieco mocnego
rostw oru garbnika (taniny); w razie obec­
ności domieszki powstaje obfity klaczkowaty
osad ściętego kleju.
Biblioteka N arodow a
W arszaw a
Zgłoś jeśli naruszono regulamin