Algi i alginiany Leczenie zdrowie uroda(1).pdf

(1636 KB) Pobierz
Anna Pielesz:
Algi i alginy – leczenie, zdrowie i uroda
© Copyright by Anna Pielesz & e-bookowo 2010
2
ISBN 978-83-61184-97-3
Wydawca: Wydawnictwo internetowe e-bookowo
www.e-bookowo.pl
Kontakt: wydawnictwo@e-bookowo.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie, rozpowszechnianie części lub całości
bez zgody wydawcy zabronione
Wydanie I 2010
www.e-bookowo.pl
Kup książkę
ANNA PIELESZ
ALGI I ALGINIANY
leczenie, zdrowie, uroda
Kup książkę
Anna Pielesz:
Algi i alginy – leczenie, zdrowie i uroda
4
Spis treści:
Przedmowa ...................................................................................................................................................... 5
1. Algi ogólnie .................................................................................................................................................. 7
1.1. Klasyfikacja i występowanie ..................................................................................................... 7
1.2. Algi. Skład chemiczny ............................................................................................................. 18
1.3. Właściwości............................................................................................................................ 26
2. Algi w żywności i suplementach diet .......................................................................................................... 28
3. Algi w farmaceutykach ............................................................................................................................... 34
4.Algi w kosmetykach..................................................................................................................................... 38
5. Alginiany .................................................................................................................................................... 43
5.1. Alginiany algowe. Budowa i badania ....................................................................................... 43
5.2 Alginiany bakteryjne. Budowa i badania .................................................................................. 54
6. Biomateriały............................................................................................................................................... 57
6.1. Włókna alginianowe ............................................................................................................... 57
6.2. Opatrunki aktywne ................................................................................................................. 62
6.3. Inżynieria tkankowa ............................................................................................................... 70
6.4. Nośniki leków ......................................................................................................................... 79
7. Inne zastosowania ...................................................................................................................................... 84
7.1. Biosorbenty ............................................................................................................................ 84
7.2. Rolnictwo ekologiczne ............................................................................................................ 89
7.3. Biopaliwa ............................................................................................................................... 92
7.4. Farmy alg ............................................................................................................................. 100
8. Algi w produktach komercyjnych.............................................................................................................. 109
8.1 Produkty techniczne .............................................................................................................. 109
8.2. Opatrunki aktywne ............................................................................................................... 110
8.3. Farmaceutyki........................................................................................................................ 113
8.4. Żywnośd i suplementy diet ................................................................................................... 115
8.5. Kosmetyki ............................................................................................................................ 119
Literatura ........................................................................................................................................ 121
www.e-bookowo.pl
Kup książkę
Anna Pielesz:
Algi i alginy – leczenie, zdrowie i uroda
5
Przedmowa
Algi, makro i mikroalgi, glony, Algae, Phykos, wodorosty, Spirulina – z tymi wszystkimi nazwami
spotykamy się na co dzieo, łykając tabletkę, jedząc danie kuchni azjatyckiej lub polski deser, a nawet
pielęgnując cerę lub lecząc rany.
Oddając do rąk Czytelnika książkę „Algi i alginiany - leczenie, zdrowie, uroda”, chciałabym, aby
niniejsza pozycja chociaż w części wypełniła lukę między ogólnie dostępnymi informacjami
medialnymi, jak np. źródła internetowe i danymi specjalistycznymi mówiącymi głównie o alginianach.
Zastosowania glonów rozciągają się pomiędzy medycyną, farmacją, kosmetologią, aż do przemysłu
spożywczego i nauk technicznych. Obecnie, tak samo intensywnie wykorzystywane są mikro
i makroalgi, jak i produkty z nich pozyskiwane – alginiany.
Informacje zawarte w książce, w części są typowym przeglądem aktualnych zagadnieo, będących
przedmiotem bieżących badao na świecie i w Polsce, w znacznej części jednak, chodziło
o przytoczenie, usystematyzowanie i uporządkowanie potocznych informacji rozproszonych. Wiele
zagadnieo przedstawiono w zarysie, odsyłając bardziej wymagającego Czytelnika do źródeł
monograficznych.
Rozdziały wstępu, od 1 do 4, przedstawiają ogólne informacje o algach, w szczególności zaś podział
glonów na brunatnice, krasnorosty i zielenice. Omówione są zagadnienia dotyczące miejsc ich
występowania i składu chemicznego. Przedstawiono również właściwości alg predestynujące je do
zastosowao w żywności, suplementach diet, farmaceutykach i kosmetykach.
Główne składniki polimerowe alg – alginiany oraz ich badania cząsteczkowe przedstawione zostały w
rozdziale 5. Problematyka związana z alginianami wapnia i kwasem alginowym jest obecnie
przedmiotem intensywnych badao przy użyciu nowoczesnych technik analitycznych. Metody
magnetycznego rezonansu jądrowego NMR oraz spektroskopia w podczerwieni i ramanie znajdują
praktyczne zastosowanie w wytwarzaniu biomateriałów.
W rozdziale 6 książki omówiono cztery rodzaje współcześnie wytwarzanych biomateriałów
alginianowych: włókna i nanowłókna, opatrunki aktywne, konstrukcje stosowane w inżynierii
tkankowej i systemy kontrolowanego dozowania leków. W nowoczesnych konstrukcjach
biomateriałów wykorzystuje się kompatybilnośd tkankową alginianów oraz ich zdolnośd do
biodegradacji.
www.e-bookowo.pl
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin