Warzywnik ABC ogrodnika.pdf

(1286 KB) Pobierz
5
Rok w warzywniku 54
Katalog
Arbuz, kawon
Bakłażan, oberżyna
Bób
Brokuł włoski
Brukselka, kapusta
brukselska
Burak ćwikłowy
Burak liściowy
Cebula szalotka
Cebula zwyczajna
Cukinia
Cykoria liściowa
Czosnek
Dynia olbrzymia
Fasola szparagowa
Fenkuł, koper włoski
64
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
Groch
Jarmuż
Kalafior
Kalarepa
Kapusta głowiasta biała
i włoska
Kapusta głowiasta
czerwona
Kapusta ozdobna
Kapusta pekińska
Karczoch
Kard
Koper ogrodowy
Marchew
Melon
Ogórek
Papryka
Patison
Pietruszka korzeniowa
Pietruszka naciowa
Pomidor
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
Por
Rokietta siewna, rukola
Roszponka
Rzodkiewka
Sałata masłowa
Sałata krucha
Seler korzeniowy
Seler listkowy
Seler naciowy
Szczypiorek
Szczypiorek czosnkowy
Szparag
Szpinak zwyczajny
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
109
110
111
Indeks nazw
łacińskich
112
6
po co nam żywopłot
Kup książkę
7
Wstęp
gród ozdobny daje wytchnienie
i zaspokaja pragnienie pi´kna,
ale zazwyczaj brak w nim typo-
wej cz´Êci u˝ytkowej przeznaczonej
pod upraw´ warzyw. Dlaczego? Nie
ka˝dy chce mieç warzywnik, bowiem
utarło si´ przekonanie, ˝e jego obec-
noÊç w ogrodzie ozdobnym b´dzie za-
gro˝eniem dla niepowtarzalnego pi´k-
na, ˝e przyziemna funkcja u˝ytkowa
w połàczeniu z wàtpliwymi walorami
dekoracyjnymi warzyw zniszczy at-
mosfer´ miejsca. Wiele osób rezygnuje
z zakładania warzywnika w ogrodzie,
mimo ˝e odczuwa potrzeb´ jego ist-
nienia i docenia wartoÊç domowych
upraw. JeÊli ju˝ ktoÊ si´ na niego de-
cyduje, to zakłada go gdzieÊ w kàcie,
w mało widocznym miejscu, z dala od
domu. Tymczasem dobrze zaprojekto-
wany warzywnik mo˝e staç si´ ozdobà
ogrodu. Wystarczy bli˝ej si´ przyjrzeç
roÊlinom warzywnym, by dostrzec ich
urod´. JeÊli połàczymy jà z urodà kwit-
nàcych bylin, krzewów, czy zielenià
trawnika, z pewnoÊcià powstanà ory-
ginalne i pi´kne kompozycje. Tylko od
O
naszej wyobraêni zale˝y zachowanie
dekoracyjnej funkcji ogrodu, w którym
zało˝ymy warzywnik. A ile jest korzy-
Êci z takiego nietypowego połàczenia.
Dzi´ki temu, ˝e mamy własne, zdrowe
i smaczne warzywa pod r´kà, mo˝emy
objadaç si´ nimi codziennie do woli,
konserwowaç, suszyç, przechowywaç
do wiosny. Naprawd´ trudno przeceniç
ich znaczenie dla zdrowia w czasach,
gdy wszystko jest „prawie naturalne”
lub „zgodne z naturalnym”.
O tym właÊnie jest ten poradnik.
Ale tak˝e o tym, gdzie zało˝yç mały wa-
rzywnik rodzinny, jak uprawiaç i piel´-
gnowaç warzywa oraz jak zagospoda-
rowaç je po zbiorach. SpoÊród wielu
gatunków omówiono warzywa łatwe
w uprawie, bardziej wymagajàce, ale
o niewàtpliwych walorach dekoracyj-
nych, szczególnie wartoÊciowe, przy-
prawowe oraz polecane dla dzieci. Przy
doborze gatunków kierowano si´ te˝
ró˝nymi terminami uprawy, aby warzyw-
nik wyglàdał estetycznie i dawał plony
prawie przez cały rok, od wczesnej wio-
sny do póênej jesieni, a nawet zimà.
Kup książkę
8
Poradnik
10
Dlaczego warto
założyć
warzywnik
13
Plan warzywnika
a systemy uprawy
12
Gdzie założyć warzywnik
Kup książkę
22
Co powinniśmy wiedzieć
o warzywach
9
27
Zakładamy warzywnik
45
Zbieramy
plony
33
Pielęgnujemy warzywnik
Kup książkę
51/54
Zestawienia
Rok w warzywniku
Zgłoś jeśli naruszono regulamin