Domowy wyrob win.pdf

(699 KB) Pobierz
Tadeusz Woźniak
Domowy
wyrób win
Autor: Tadeusz Woźniak
© 2020 Espadon Publishing Sp. z o.o.
Skład i łamanie: Espadon Publishing Sp. z o.o.
ISBN 978-83-60786-45-1
Wydawnictwo Espadon Publishing Sp. z o.o.
Warszawa
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Żadna część niniejszej publikacji nie może być
reprodukowana, przechowywana jako źródło danych,
przekazywana w jakiejkolwiek mechanicznej,
fotograficznej, elektronicznej lub innej formie zapisu
bez pisemnej zgody posiadacza praw.
Kup książkę
Domowy wyrób
win
Przepisy zebrał
Tadeusz Woźniak
Kup książkę
W ciągu ostatnich kilkunastu lat na rynku polskim pojawiła
się cała paleta win ze wszystkich stron świata, nawet z tak eg-
zotycznych krajów jak Chile, czy RPA. W tak bogatej ofercie
znajdzie coś dla siebie zarówno koneser leżakowanych przez
kilkanaście lat wielkich win, jak i miłośnik codziennej lamp-
ki wina stołowego.
Wydawać by się mogło, że w takiej sytuacji domowy wyrób
win (stale obecny w  rzeczywistości PRL) odejdzie w  zapo-
mnienie. Jednak stało się inaczej – domowy wyrób win prze-
żywa niebywały rozkwit. Pomijając kwestie ekonomiczne –
wina wytworzone w domu z reguły są o wiele tańsze niż te za-
kupione w sklepie – winiarstwo domowe może stać się hobby,
dostarczającym wielu przyjemności.
Na marginesie warto wspomnieć, że od kilku już lat w Pol-
sce powstają doskonałe wina gronowe, których nie powsty-
dziłby się nawet właściciel winnic w południowej Francji.
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak
wytwarzanie win z  winogron. Już w  XIII wieku, zwłaszcza
w  północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki
(z  niewiadomych przyczyn uparcie w  Polsce nazywane cy-
drami, od francuskiego
cidre).
Na terenie Polski wytwarzano
od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek.
Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a  „do-
mowi winiarze” śmiało sięgnęli po inne owoce...
Jeżeli trzymać się suchej definicji (pomijając wszelkie od-
niesienia do historii ludzkości, z którą nierozłącznie związa-
na jest konsumpcja alkoholi) wino to napój o zawartości od
8 do 22% alkoholu, otrzymywany w wyniku fermentacji eta-
nolowej moszczu, czyli soku z  winogron (wino gronowe),
a także dosłodzonego moszczu z innych owoców (wino owo-
cowe). Wino zawiera liczne produkty uboczne fermentacji
decydujące (po fermentacji wina) o  tzw. bukiecie. W  zależ-
5
Kup książkę
Wina domowe
ności od zawartości cukru pozostałego po fermentacji roz-
różniamy: wina wytrawne (do 1,5% zawartości cukru), pół-
wytrawne (1,5–2%), półsłodkie (3–6%) i słodkie (7–12%).
W warunkach amatorskich niezbędny sprzęt umożliwiający
produkcję wina możemy podzielić na trzy kategorie: sprzęt
tłoczący, fermentacyjny i pomiarowy.
Do pierwszej grupy zaliczamy wszystko, co służy do otrzy-
mania moszczu. W  drugim przypadku chodzi o  naczynia
i osprzęt do przeprowadzenia fermentacji. Trzecia kategoria
to wagi, cylindry pomiarowe, areometry wyskalowane w pro-
centach objętościowych cukru (ułatwiają przygotowanie
moszczu), kwasomierze (służą do oznaczania kwasowości
moszczu), wskaźniki zawartości alkoholu itp.
To przedmiot niezbędny do amatorskiego wyrobu win. Jeżeli
robimy wina z całych owoców, na przykład z głogu lub dzi-
kiej róży, to lepsze są balony z dużą średnicą szyjki. Balon jest
zrobiony z bardzo cienkiego szkła i dlatego należy ostrożnie
się z  nim obchodzić, zwłaszcza podczas mycia. Nie należy
pozostawiać go bez kosza ochronnego. Balonu używamy do
fermentacji (w tym przypadku zostawiamy wolną przestrzeń
na pianę), oraz do leżakowania, ale wówczas musi być całko-
wicie wypełniony, by wino nie miało kontaktu z powietrzem.
Konieczna podczas fermentacji do odprowadzania wydziela-
nego przez drożdże gazu. Można ją kupić w komplecie z do-
pasowanym korkiem, którym zatykamy balon. Rurkę zalewa-
my wódką zmieszaną z  gliceryną, wódką lub czystą wodą.
Zdarza się, że w  rurce topią się muszki octówki. Żeby tego
uniknąć, należy włożyć w rozszerzenie na górze kulkę waty,
albo naciągnąć na wylot kilka warstw gazy i owinąć delikat-
nie gumką recepturką.
Co jest niezbędne do domowego wyrobu win?
Balon
Rurka fermentacyjna
6
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin