Kugel żydowski z boczkiem.docx

(187 KB) Pobierz

Kugel żydowski z boczkiem

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Potato-Kugel_exps173351_TH132104B06_27_6bC_RMS.jpg

·         10 ziemniaków

·         2 cebule

·         5 jaj

·         1 łyżka oleju

·         2 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka pieprzu

·         boczek

Ziemniaki i cebulę ścieramy tak samo jak na placki ziemniaczane, odstawiamy, a po 10 minutach delikatnie odcedzamy, bez odciskania. Tą masę mieszamy z żółtkami, doprawiamy pieprzem i solą. Ubijamy białka i dodajemy do startych ziemniaków. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i nakładamy do niego masy. Dokładamy pokrojonego w cienkie paski boczku, równomiernie rozkładając go na masie. Przykrywamy to folią aluminiową i pieczemy około godziny, a później dodatkowo przez 15 minut, bez folii. Jeść można solo, lub podawać z mięsem i sałatkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin