instrukcja obsługi kombiwar Optimum AX 767 M.pdf

(182 KB) Pobierz
WA˚NE ZASADY BEZPIECZE¡STWA
1. Kombiwar mo˝na pod∏àczyç tylko do gniazda ze stykiem ochronnym.
2. Przeczytaj uwa˝nie instrukcj´ przed rozpocz´ciem u˝ytkowania urzàdzenia.
3. W czasie pracy urzàdzenie mocno si´ nagrzewa. Nie dotykaj goràcych powierzchni. U˝ywaj uchwy-
tów.
4. Nigdy nie zanurzaj urzàdzenia, wtyczki lub przewodu w wodzie ani innej cieczy.
5. Zachowaj szczególnà ostro˝noÊç podczas u˝ytkowana urzàdzenia, gdy w pobli˝u przebywajà dzie-
ci.
6. Wy∏àcz wtyczk´ z gniazdka przed myciem urzàdzenia oraz gdy go nie u˝ywasz. Zanim przystàpisz
do mycia, odczekaj a˝ urzàdzenie ostygnie.
7. Nigdy nie w∏àczaj urzàdzenia z uszkodzonym przewodem elektrycznym lub wtyczkà, a tak˝e po
stwierdzonej wadliwej pracy lub uszkodzeniu w jakikolwiek sposób. Przeka˝ urzàdzenie do najbli˝-
szego punktu serwisowego dla zbadania, naprawy lub regulacji.
8. U˝ywaj wy∏àcznie oryginalnych akcesoriów.
9. Nie u˝ywaj urzàdzenia na wolnym powietrzu.
10. Zwróç uwag´ aby przewód nie zwisa∏ poza kraw´dzià sto∏u lub dotyka∏ goràcych powierzchni.
11. Ustaw urzàdzenie z dala od innych nagrzewajàcych si´ urzàdzeƒ kuchennych takich jak piecyk,
kuchenka elektryczna, palnik gazowy itp.
12. Aby wy∏àczyç urzàdzenie nale˝y podnieÊç uchwyt bezpieczeƒstwa i wyjàç wtyczk´ z gniazdka.
13. Nie u˝ywaj urzàdzenia do innych celów niezgodnych z jego przeznaczeniem. Urzàdzenie przezna-
czone jest wy∏àcznie do u˝ytku domowego.
Import:
01-585 Warszawa, ul. Próchnika 4
DZIA¸ HANDLOWY W MI¡SKU MAZOWIECKIM:
tel. (0-25) 759 18 81, fax (0-25) 759 18 85
AGD@expo-service.com.pl, http://Expo-service.com.pl
KOMBIWAR AX-767 M
INSTRUKCJA OBS¸UGI
GWARANCJA
KOMBIWAR AX-767
UCHWYT BEZPIECZE¡STWA
• GDY PODNIESIONY - ELE-
MENT GRZEJNY JEST
WY¸ÑCZONY
• GDY OPUSZCZONY - ELE-
MENT GRZEJNY JEST
W¸ÑCZONY
ZEGAR
WY¸ÑCZANY AUTOMATYCZNIE
POKR¢T¸O REGULATORA TEMPERATURY
WSKAèNIK TEMPERATURY
UCHWYTY
WYKONANE Z PLASTIKU NIE
NAGRZEWAJÑCEGO SI¢
OBIEG GORÑCEGO POWIETRZA
MISKA ZE SZK¸A ˚AROODPORNEGO
PODWY˚SZONE DNO
DANE TECHNICZNE:
MOC: 1200 W
NAPI¢CIE: 220 V
CZ¢STOTLIWOÂå: 50 Hz
MISKA: SZK¸O HARTOWANE „ARCOPAL“
WYMIARY MISKI:
Êrednica 305 mm
wysokoÊç 167 mm
pojemnoÊç: 11,5 l.
¸ÑCZNA WAGA: 9,5 kg
D¸UGOÂå SZNURA: 1,4 m
ZAKRES TEMPERATUR: 65
0
C - 250
0
C
ZALETY KOMBIWARA:
odmra˝anie, szybkie podgrzewanie, gotowanie, pieczenie, odparowywanie, grilowanie
pieczenie bez u˝ywania t∏uszczu
mo˝liwoÊç wst´pnego automatycznego umycia miski i rusztu poprzez funkcj´ WASH
mo˝liwoÊç mycia miski w zmywarce.
PORÓWNANIE Z PIEKARNIKIEM KLASYCZNYM I KUCHENKÑ MIKROFALOWÑ:
W∏aÊciwoÊci
przenoÊny
obserwacja procesu
szybkie pieczenie
podrumienienie
bez zapachu
pieczenie
∏atwoÊç mycia
promieniowanie mikrofal
soczystoÊç potraw
równomierne opiekanie
ustawianie temperatury
obni˝anie zawartoÊci
t∏uszczu
Kombiwar
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
nie
tak
tak
tak
tak
Klasyczny
nie
trudna
nie
tak
nie
tak
nie
nie
tak
nie zawsze
tak
nieco
Mikrofalowa
trudno
trudna
tak
nie
tak
tak
tak
tak
nie
w miar´
nie
nie
WSKAZÓWKI PRZED U˚YCIEM KOMBIWARA PO RAZ PIERWSZY:
• urzàdzenie mo˝na pod∏àczyç tylko do gniazda ze stykiem ochronnym
• przetrzyj misk´ mi´kkà gàbkà
• umieÊç pokryw´ na misce
• upewnij si´, ˝e miska umieszczona jest w bezpiecznej odleg∏oÊci od ∏atwopalnych przedmiotów,
zw∏aszcza plastiku
• w∏àcz wtyczk´ do sieci i nastaw termostat na temperatur´ 250
0
C, co pozwoli usunàç smar z grza∏ki
• nastaw timer na 5 minut
• po ostygni´ciu, przetrzyj brzeg miski mi´kkà gàbkà i roztworem wody z delikatnym p∏ynem myjà-
cym co pozwoli na usuni´cie przypalonego smaru.
8
ORIENTACYJNE TEMPERATURY I CZAS OBRÓBKI CIEPLNEJ
DLA NIEKTÓRYCH WYBRANYCH POTRAW.
SUROWIEC (0C)
CI¢˚AR
(GR)
TEMPERAT.
CZAS
OBRÓBKI
(min)
40-45
60-70
20
25
w zal. od iloÊci
mi´so, ca∏y drób
ca∏y kurczak pieczony
na ruszcie
kurczak w folii
kotlety wieprzowe na ruszcie
kotlety wieprzowe w folii
ryby
1/2 karpia na ruszcie
pieczywo w formach
babka piaskowa
babka dro˝d˝owa
ciasto z owocami
pizza z gotowej mieszanki
rozmra˝anie potraw
opiekanie pieczywa
1000-1200
1000-1200
200-240
200
80-100
210
230
80-200
205
130-180
175
135
160
150
170
170
porcja 150
3 porcje 150
410
22
w zal. od iloÊci
rodzaju
1200
656
520
660
30
30
25
25
w zal.od iloÊci
10
PRZYGOTOWANIE SUROWCA:
• potrawy przed w∏o˝eniem do kombiwara przygotowujemy zale˝nie od ich rodzaju. Mi´so kroimy
i ewentualnie smarujemy delikatnie olejem. Solimy i wk∏adamy na chwil´ do lodówki. Przed grilo-
waniem, p∏aty mi´sa oraz drób mo˝na wst´pnie podmarynowaç, co poprawi smak i jakoÊç potra-
wy. Temperatura i czas zale˝à od rodzaju potrawy, jej iloÊci, jakoÊci mi´sa i gustu konsumenta
• wszystkie ni˝ej podane parametry obróbki cieplnej podane sà na podstawie konkretnych badaƒ
i prób.
Nale˝y je traktowaç jako informacje wyjÊciowe.
INSTRUKCJA OBS¸UGI
:
– w∏àcz do pràdu i nastaw na ON. Ustaw termostat na ˝àdanà temperatur´. JeÊli Twoja potrawa wy-
maga krótszego czasu gotowania ni˝ 10 min., ustaw termostat na czas powy˝ej 10 min., a na-
st´pnie powróç do ˝àdanego czasu.
Ustawianie termostatu:
• odmra˝anie:
THAW
• mycie:
WASH
65
0
C
100
0
C
Mycie kombiwara
• od∏àcz przewód od sieci
• zdejmij przykrywk´
• przykrywki kombiwara nie mo˝na zanurzaç w wodzie
• zabrudzonà przykrywk´ nale˝y przetrzeç gàbkà lekko zwil˝onà delikatnym p∏ynem do mycia,
a nast´pnie gàbkà zwil˝onà wodà - przed ponownym u˝yciem nale˝y jà dok∏adnie osuszyç
• nigdy nie u˝ywaj ostrych zmywaków i proszków mogàcych porysowaç powierzchni´
Samoczyszczenie si´ miski szklanej
• kombiwar wyposa˝ony jest w funkcj´ „wash“ pozwalajàcà na samoczyszczenie si´ szklanej miski
• wlej do szklanej miski goràcà wod´ (oko∏o 1,5 l)
• dodaj troch´ p∏ynu do zmywania
• po∏ó˝ pokrywk´ i w∏àcz przewód do sieci
• pokr´t∏o termostatu ustaw w pozycji „wash“, a timer na 10 min.
• po zakoƒczeniu mycia wylej wod´ i wyp∏ucz dok∏adnie misk´ zimnà wodà
Rozmra˝anie:
doÊwiadczenie wskazuje, ˝e kombiwar rozmra˝a 1 kg ˝ywnoÊci w ciàgu 40 min. Wi´ksze kawa∏ki
powinny zostaç przynajmniej raz odwrócone. Rozmra˝anà ˝ywnoÊç nale˝y umieÊciç w plastikowym
woreczku, celem unikni´cia mocnego zabrudzenia kombiwara. Torebk´ t´ nale˝y usunàç przed roz-
pocz´ciem gotowania.
Grilowanie:
ustaw termostat na 200-250
0
C. Mo˝esz umieÊciç mi´so na górnym lub dolnym ruszcie, albo na obu
rusztach jednoczeÊnie. Pami´taj, aby odwróciç mi´so po po∏owie okresu grilowania. O czasie grilo-
9
wania decyduje wielkoÊç, gruboÊç i iloÊç mi´sa.
Potrawki:
do przygotowania potrawki odpowiednie b´dzie lekkie naczynie lub nawet ma∏a patelnia. Gdy braku-
je nam przykrywki mo˝emy owinàç naczynie folià aluminiowà a jej koƒce pod∏o˝yç pod spód garn-
ka. Proponujemy przed przystàpieniem do gotowania w kombiwarze sk∏adniki potrawki poddusiç
a nast´pnie po∏àczyç w goràcym naczyniu. Gotowaç w umiarkowanej temperaturze i mieszaç od cza-
su do czasu, aby potrawa nie przywar∏a do dna garnka.
Przypiekanie i pieczenie:
warzywa piec w temperaturze 180-200
0
C. Mo˝na je równie˝ gotowaç wraz z mi´sem, poniewa˝ tem-
peratury gotowania sà zbli˝one.
Mi´so:
• wieprzowina: poczàtkowo 200
0
C przez 20-30 min., nast´pnie obracajàc mi´so zmniejszyç temperatu-
r´ do 160
0
C i piec przez ok. 20 min. w zale˝noÊci od gruboÊci mi´sa a˝ do jego zrumienienia
• wo∏owina, baranina: poczàtkowo 180-200
0
C przez 20 min., nast´pnie 170
0
C
• ciel´cina: poczàtkowo 180-200
0
C, nast´pnie 160
0
C a˝ do zrumienienia
CZAS OBRÓBKI W MIN.
RODZAJ MI¢SA
MASA
(kg)
0,9
0,9
0,9
0,9
0,9
0,9
-
-
-
-
-
-
1,4
1,4
1,4
1,4
1,4
1,4
S¸ABY
12 - 20
15 - 20
-
-
-
-
ÂREDNI
20 - 25
20 - 25
-
-
-
12 - 15
MOCNY
25
25
20
25
20
-
-
-
-
-
-
30
30
25
30
25
wo∏owe, ˝eberka, szynka
wo∏owe b/koÊci
wieprzowe b/koÊci
wieprzowe z koÊcià
˝eberka wieprzowe
tusza tylna z koÊcià
• kurczak: 200
0
C
Gotowanie warzyw i ryb na parze:
wilgotne warzywa owiƒ szczelnie foli´. JednoczeÊnie mo˝esz gotowaç warzywa oraz mi´so. Podob-
nie mo˝esz gotowaç ryb´. Przed gotowaniem nale˝y jà oczyÊciç, dodaç przyprawy i owinàç szczelnie
folià.
Ciasta:
w kombiwarze z powodzeniem mo˝na równie˝ piec ciasta. Nale˝y je piec na niskim ruszcie, poniewa˝
pozwala to na swobodnà cyrkulacj´ powietrza. Bardzo dobrze sprawdzajà si´ okràg∏e formy do ciast.
PIEKARNIKI
KLASYCZNE
(∏àcznie z czasem
rozmra˝ania) min/
0
C
20/230
53/180
55/160
35/220
35/220
25/220
RODZAJ PIECZYWA
KOMBIWAR
min/
0
C
10/200
20/150
35/150
20/180
12/200
12/200
ciastka
tort ma∏y
tort du˝y
chleb kukurydziany
herbatniki
chleb pszenny
PRZEPISY KULINARNE
HAMBURGERY Z DROBIU:
• paczka mro˝onych hamburgerów z drobiu
• rozmro˝one hamburgery wyjàç z opakowania, po∏o˝yç na kawa∏kach folii aluminiowej na ruszt i lekko
posmarowaç olejem
• zalecana temperatura pieczenia 225
0
C przez 15 min. na wysokim ruszcie.
FRYTKI ZIEMNIACZANE:
• paczka mro˝onych frytek ziemniaczanych
• wysypaç z opakowania na siatk´ i piec na dolnym ruszcie bez t∏uszczu
• zalecana temperatura pieczenia 240
0
C przez 15 min. na wysokim ruszcie.
SMA˚ONE KOTLETY WIEPRZOWE:
• 2 kotlety wieprzowe, sól, tarta bu∏ka, màka, jajko, olej
• kotlety rozbiç, posoliç, obtoczyç w màce, jajku i tartej bu∏ce. W∏o˝yç do wysmarowanego olejem p∏askiego naczynia,
kotlety posmarowaç z wierzchu olejem.
• zalecana temperatura sma˝enia 180
0
C przez 20 min. na niskim ruszcie. W po∏owie sma˝enia nale˝y
kotlety odwróciç.
10
Zgłoś jeśli naruszono regulamin