103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf

(20354 KB) Pobierz
W proponowanym poradniku kulinarnym znajdą Czytelnicy 103
przepisy na wyśmienite ciasta. Każdy przepis jest sprawdzony, a
ciasta doskonałe, o czym zapewnia jezuicka wspólnota, w której s.
Anastazja piecze i gotuje, realizując swoje powołanie.
Ciasta Siostry Anastazji nie wymagają rekomendacji. Marysieńka,
Cappuccino czy Dziwak od lat królują w domach milionów
Polaków. Skorzystaj ze sprawdzonych receptur Mistrzyni, a
olśnisz domowników i gości. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jedne
ciasta są zwyczajne, inne luksusowe,
łatwe
do wykonania lub
wymagające wprawnej ręki. Wszystkie smakują wyśmienicie i
zawsze się udają.
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat
gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. W 2008 roku otrzymała
Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.
© Wydawnictwo WAM, 2001
Opracowanie i redakcja:
Katarzyna Sochacka
Korekta:
Małgorzata Zając
Projekt okładki, opracowanie graficzne, zdjęcia
•Y/l
Andrzej Sochacki
<
ISBN 83-7097-834-7
1
WYDAWNICTWO WAM • ul. Kopernika 26-31-501 KRAKÓW
tel. (012) 429 18 88 • fax (012) 429 50 03
e-mail:
wam@wydawnictwowam.pl
DZIAŁ 1IANDLOWY
tel. wew. 322, 348. 366 • fax (012) 430 32 10
e-mail: handelt&wydawnictwowam.pl
Zapraszamy do naszej KSIĘGARNI INTERNETOWEJ:
http//Wydawnictwo
Wam.pl
Druk i opiawa
Z.G. COLONEL s.j. • ul. Dąbrowskiego 16 • 30-532 Kraków
tel. (012) 423 66 66- fax (012) 656 13 16
e-mail: biuro(a>coloncl.com.pl
„Hałas, tortas, rwetes, wrzawa,
Łoskot, łomot jak w młockarni,
W izbie parno, świąt kurzawa,
Drzwi wciąż skrzypią do spiżarni,
Znoszą masła, jaja, sery,
Mąki, cukry i korzenie..."
(Humoreski XIX-wieczne)
Znaczny wpływ na rozwój sztuki
wypieku różnych smakołyków miały
obchody uroczystości religijnych i świec­
kich oraz związane z nimi regionalne
zwyczaje. Tak było we Włoszech, kie­
dy w XV wieku w Mediolanie, na Boże
Narodzenie, pokazano bardzo oryginal­
ny wypiek -
panettone
- czyli
chleb To-
niego,
popularna do dziś - nie tylko we
Włoszech - drożdżowa babka z ro­
dzynkami, tradycyjnie stawiana na świą­
tecznym stole, gdy uroczyście wspomi­
na się pamiątkę narodzin Jezusa.
Z upływem czasu i dzięki pomysło­
wości przyrządzających wypieki, różne
ciasta zaczęły przybierać coraz to wy-
myślniejsze kształty. Włoskie
torrone
(dosł. wieża) -
nugat - w kształcie wieży
i
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin