Domowy wyrób swojskich wędlin.pdf
(
66712 KB
)
Pobierz
Domowy wyrób
swojskich w
ę
dlin
i nalewek
Cezary Zalewski
Dąbrowa Górnicza 2015
Domowy sposób w
ę
dzenia
w
ę
dlin w kociołku .
Metoda garnkowa
Najlepszy większy kociołek (15-20 litrowy), w pokrywce umocować termometr i 2 haczyki
żeby włożyć do nich dopasowany kijek z naszymi wędlinami (wsad) i żeby nasze wędliny
nie dotykały dna gara. Dno gara wykładamy podwójną warstwą z folii aluminiowej
(spożywcza), na tej folii równo rozsypujemy cienką warstwę zrębków wędzarniczych (olcha
/ buk lub inne), na środku dna gara garść więcej gdyż w tym miejscu dna jest miejsce
płomienia ognia centralne. Wędzimy pilnując temperaturę by była w miarę stała która
podana jest w przepisie danej wędliny którą będziemy wędzić (regulacja gazem lub
wyłączaniem i włączaniem źródła grzania). Zawsze po czasie wędzenia czekamy aż
kociołek wystygnie i wtedy podnosimy pokrywę naszego kociołka wraz z naszym
uwędzonym wsadem. UWAGA: Pamiętajmy by nasz wsad nie dotykał dna (był od dna
kilka cm. 2-3 ). Można mięso do wędzenia zawieszać do pokrywy garnka jak i można
zrobić ruszt i na niego układać wsad do wędzenia. UWAGA!!! Wędzimy na zrębkach
drobnych typu BORNIAK. Kupić najlepiej http://www.borniak.pl/zrebki-wedzarnicze.html
1-Umocowane 2 haczyki według potrzeby.
2-Umocować termometr.
3-Wygląd zewnętrzny kociołka.
Po każdym wędzeniu dokładnie myjemy płynem do mycia naczyń, garnek i pokrywkę oraz
kijek na którym wisiały wędliny. Ja podczas wędzenia kładę na pokrywkę pieluchę tetrową
by wydostający się dymek wchłaniała.
4-Dno kociołka z podwójną warstwą folii aluminiowej spożywczej i zrębkami
wędzarniczymi (5-6 garści zrębków starcza na 2 godziny wędzenia).
5-Tak pokrywa z naszym wsadem ląduje w naszej kociołkowej wędzarni.
6-Wentylacja działa, dymu nie widać i nie czuć pod warunkiem że nie podnosimy pokrywy
podczas wędzenia i zaraz po nim, czekamy aż nasz kociołek ostygnie i wtedy podnosimy
pokrywę z naszym wsadem.
7-A to pierwsze uwędzone kiełbasy, drugim razem w już lepszej wprawie wędziłem
Plik z chomika:
OLSEN5522
Inne pliki z tego folderu:
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Smaczna Kuchnia - Świąteczne ciasta.pdf
(74641 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
##💎 💎 💎 FILMY NOWO DODANE
#PRYWATNE ZDJĘCIA
085 - GRZECHY SEKSUALNE - JAK Z NICH WYJŚC
①. Pełny Windows 7 do instalacji na zewnętrznym dysku USB 32-64 Bit
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin