W krainie Lubelskich produktów tradycyjnych.pdf

(12088 KB) Pobierz
W kra inie lubels kic h
pro duktów tradyc y jny ch
W k r a in ie lu b e ls k ic h
p r o d u k t ó w t r a d y c y jn y c h
Opracowanie:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie
Departament Rolnictwa i Środowiska
ul. M. Curie-Skłodowskiej 3
20-029 Lublin
tel. 81 44 16 727
faks. 81 44 16 729
Departament Koordynacji Projektów Europejskich
ul. M. Curie-Skłodowskiej 3
20-029 Lublin
tel. 81 44 16 881
faks. 81 44 16 882
Tekst:
Elżbieta Wójcik, Wojciech Klusek, Stanisław Turski
Zdjęcia:
Marcin Kuś, Tomasz Makowski, Rafał Serej, Krzysztof Wasilczyk
Opracowanie graficzne:
Michał Kacprowicz
Skład, druk i oprawa:
EXPOL, P. Rybiński, J. Dąbek, sp.j.
ul. Brzeska 4, 87-800 Włocławek
tel. 54 232-37-23, e-mail: sekretariat@expol.home.pl
Nakład: 5500 sztuk
Publikacja realizowana z Pomocy Technicznej PROW 2007-2013 – Schemat III
Lublin 2014
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach
Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013
Publikacja opracowana przez Sekretariat Regionalny Krajowej
Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Lubelskiego
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2007 – 2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Słowo wstępne
region, to tysiące smaków w każdej z dziedzin życia. Jedną z tych dziedzin
jest sztuka kulinarna.
tów tradycyjnych. Jestem dumny z tego, że co roku jest ich coraz więcej.
Wiele z przedstawionych tu przysmaków często wyrabianych jest w małych
ilościach przy wykorzystaniu tradycyjnych metod produkcji. Te z kolei nie-
rzadko bywają swoistym ceremoniałem. To właśnie dzięki niemu mieszkań-
cy i turyści odwiedzający nasz region odkrywają jego smaki na nowo.
wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych lub takich, które za chwilę się
na niej znajdą. Dzięki tej publikacji poznacie najbardziej charakterystyczne
produkty naszego regionu. Tradycyjnie wędzone wędliny, chleby wypieka-
ne zgodnie z recepturami przekazywanymi od pokoleń, czy aromatyczne
nalewki. W katalogu nie zabraknie też publikacji poświęconej znanemu już
w całej Europie cebularzowi lubelskiemu.
skiego. Chciałbym, żeby stały się one również Państwa smakami. Liczę na
to, że nasza publikacja będzie do tego pierwszym krokiem.
G
dzie życie smakuje najlepiej? Oczywiście, że na Ziemi Lubelskiej. Nasz
D
ziś oddaję w Państwa ręce trzecią edycję katalogu lubelskich produk-
W
katalogu znajdziecie Państwo blisko dwieście produktów i potraw
K
ażdy ma swoje ulubione smaki. Moje, to smaki województwa lubel-
Michał Cholewa
Wicemarszałek Województwa Lubelskiego
Zgłoś jeśli naruszono regulamin