Żeberka w kapuście.pdf

(2451 KB) Pobierz
Żeberka w kapuście z wolnowaru
staregary.blogspot.com/2015/02/zeberka-w-kapuscie-z-wolnowaru.html
Kolejne danie dla którego inspiracją był przepis od znajomej z Lidzbarka Warmińskiego.
Idealne na chłodne dni. A ponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko
trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową,
gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie,
Polecam!
składniki
około 1kg żeberek,
800 g kapusty kiszonej
2 duże cebule,
200 g boczku wędzonego,
sól, pieprz,
smalec
gotowana golonka - opcjonalnie
przygotowanie
Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją.
Kapustę pokroić niezbyt drobno.
Żeberka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na
patelni na smalcu.
Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno i
1/4
zeszklić na patelni. Dodać do kapusty. Pokroić drobno boczek, podsmażyć, i też dodać do kapusty. Wymieszać
kapustę z boczkiem i cebulą. W misie wolnowaru ułożyć połowę kapusty,na niej ułożyć żeberka i zakryć
pozostałą kapustą. Jeżeli mamy golonkę -ułożyć ja na wierzchu. Wolnowar przykryć i ustawić na program
low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Smacznego!
2/4
Ugotuj to jako pierwszy i dodaj swoje zdjęcie!
3/4
4/4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin