Kocioł Nr 30 - Zima 2020.pdf

(26216 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
ŻURAWINA I SELER
NUMER 30
ZIMA 2020
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI, WYWIAD Z GIENIEM MIENTKIEWICZEM,
PRODUKT REGIONALNY: KAKAO PIZCA DEL MUNDO
Drodzy Czytelnicy,
Przed Wami jubileuszowe, trzydzieste wydanie KOTŁA.
Świętujemy je w towarzystwie żurawiny i korzenia selera,
których mianowaliśmy bohaterami tej zimy. To właśnie z nimi
przygotowaliśmy 20 wyśmienitych przepisów. Wśród nich zupy,
wegańskie burgery i steki, ciastka, chleb, sernik i tort.
Znajdziecie je na stronach 16–61.
Postanowiliśmy również zacząć powoli wprowadzać Was
w świąteczny klimat i upiekliśmy kilka bożonarodzeniowych ciast,
które warto spróbować nie tylko od święta (str. 62–75).
W tym numerze zapraszamy Was również na podróż do źródeł
smaku. W jej trakcie poznacie Agnieszkę i Pizca del Mundo
— firmę z zielonego miasteczka na Dolnym Śląsku, która w swojej
ofercie posiada jedynie w pełni ekologiczne i certyfikowane
produkty. My spośród nich wybraliśmy poprawiające nastrój kakao
i przygotowaliśmy z nim kilka wyjątkowych przepisów (s. 76–93).
Na stronach 94–99 mamy dla Was drugą część przesiedleńczych
opowieści zaczerpniętych z książki naszej koleżanki, Ani Komsty.
Tym razem przedstawimy Wam babcię Stefanię i dziadka Józefa
oraz zdradzimy kto jest Strażniczką Kutii. Poznacie też szczegóły
tego wigilijnego deseru (s. 100). Jak zawsze mamy dla Was jeszcze
kilka innych przepisów dolnośląskich (s. 102–105).
Po starej znajomości zaprosiliśmy do tego numeru również
Olgę Pawlikowską, autorkę e-booka „Dania jednogarnkowe.
Jesień i zima”. Olga podzieliła się z nami jedną ze swoich receptur
oraz kodem rabatowym na wszystkie swoje e–booki. Przepis
znajdziecie na 10 stronie, jako danie z zimowego kotła.
Na deser mamy dla Was serowego eksperta, ojca chrzestnego
„serów zagrodowych” — Gienia Mientkiewicza. W bardzo
wciągającej rozmowie opowiedział nam o Klubie Śledziożerców,
poszukiwaniach idealnej zupy rybnej i bardzo leniwych pierogach
leniwych (s. 106–113).
Drodzy Czytelnicy, wzujcie odświętne kapcie i celebrujcie
razem z nami trzydziesty numer KOTŁA.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
DANIE Z KOTŁA – ZUPA MAKARONOWA
12
PRZEPISY Z ŻURAWINĄ
38
PRZEPISY Z SELEREM
62
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI
76
PODRÓŻ DO ŹRÓDEŁ SMAKU – PIZCA DEL MUNDO
84
PRZEPISY Z KAKAO
94
HISTORIA PRZESIEDLEŃCZA – ŚWIĄTECZNE SMAKI
100
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
106
SER RODZI SIĘ NA ŁĄCE – WYWIAD Z GIENO MIENTKIEWICZEM
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Sebastian Karkowski
foodthrualens.net
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
fotografia-kulinarna.
myportfolio.com
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Zdjęcie okładkowe: Natalia Bogubowicz
Zdjęcia dodatkowe: Monika Pazdej, Katarzyna Sieradz, Monika Szeffler
SPIS PRZEPISÓW
Babeczki czekoladowe
Blondie z żurawiną
Boczniaki z sosem żurawinowo-chrzanowym
Burgery z selerem
Chleb na zakwasie z żurawiną
Ciastka owsiane z żurawiną
Ciasto piernikowe z nutą brandy
Ciasto truflowe z mascarpone i kasztanami
Czekoladowe ciasto z kalafiora
z kremem orzechowym
Grillowany camembert z żurawiną
Herbata rozgrzewająca z żurawiną
84
16
18
46
20
Steki z selera z sosem grzybowym
22
66
72
Surówka z selera
60
56
Sernik pomarańczowy z żurawiną
68
Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym
i kurczakiem
54
Sernik z żurawiną
32
Śledź w żurawinie
34
86
24
Świąteczne trifle
74
Świąteczny keksik
26
50
28
88
Wegańskie serniczki kakaowo-różane
Kanapki z batatów z żurawiną
Koktajl z surowym kakao
30
90
48
100
102
52
Zupa makaronowa
Zakwas buraczany
Świąteczny makowiec
64
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Hummus z selera
Jeleń z żurawiną
Kakaowy piernik z brandy i bakaliami
70
Tort orzechowy z selerem
58
92
104
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Kotleciki z selera
Kutia
Miodowe pierniczki
Puree z selera
Zupa krem z selera
44
10
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Żurawinowe crumble z jabłkami
36
8
MAGAZYN KOCIOŁ ZIMA 2020
MAGAZYN KOCIOŁ ZIMA 2020
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin