Kocioł Nr 29 -Jesień 2020.pdf

(37504 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
KUKURYDZA I OWIES
NUMER 29
JESIEŃ 2020
REZERWAT JABŁEK, JADŁODZIELNIA, WSPOMNIENIA O DZIADKU KAROLU
Drodzy Czytelnicy,
W tym numerze witamy jesień – porę roku piękną, polską, złotą.
Cieszymy się jej darami, szczególną uwagę poświęcając kukurydzy
i mianując ją jedną z głównych bohaterek tego wydania.
Gotujemy więc kukurydziane zupy, smażymy gofry,
szykujemy sałatki i pasty. Nie zapominamy oczywiście
o kukurydzy w klasycznym wydaniu, czyli gotowanej i smażonej
na maśle oraz grillowanej. Dla fanów egzotycznych smaków
mamy naleśniki po meksykańsku, chili con carne i stir-fry.
Jest też przepis na domowy popcorn i to aż w trzech smakach.
Tej jesieni również owies odmieniamy przez wszystkie przypadki.
Na kolejnych stronach znajdziecie pomysły na owsianki, granolę,
wytrawne gofry. Mamy również przepisy na bułki na zakwasie
oraz chleb. Nie zabraknie też słodkości, wśród których znajdziecie
muffinki, batony i owsiane ciasto ze śliwkami.
W tym numerze pokazujemy również jedną z naszych słabości
– pasty do chleba, które urozmaicają nam codzienne kanapki.
Zajadamy je nie tylko z pieczywem, ponieważ świetnie pasują
też do krakersów, jak i słupków warzyw.
W 29. wydaniu rozmawiamy z Agnieszką i Ewą z wrocławskiego
Foodsharingu o ratowaniu jedzenia w stolicy Dolnego Śląska
i zastanawiamy się, czy każdy z nas może być takim bohaterem.
Naszym gościem specjalnym jest Rezerwat Jabłek, który na cel
wziął sobie przywrócenie świetności dawnych odmian tego owocu
oraz uratowanie co najmniej jednego tradycyjnego sadu.
Oprócz degustowania samych soków polecamy również
nasze przepisy z sokiem jabłkowym w roli głównej.
Przedstawiamy także opowieść przesiedleńczą, którą tworzą
wspomnienia naszej koleżanki Anny Komsty o jej dziadku Karolu.
Jest to fragment historii z książki jej autorstwa pod tytułem
„Opowieści Stołu. Ze Wschodu na Zachód”. Jako uzupełnienie
proponujemy przepis dziadka Karola na pastę jajeczną
i kolejne przepisy kuchni dolnośląskiej.
Drodzy Czytelnicy, mamy nadzieję, że ten numer pozwoli Wam
przyjemnie wejść w jesienny nastrój. Smacznego!
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
WEGAŃSKA PAPRYKA W POMIDORACH
danie z kotła
12
PRZEPISY Z KUKURYDZĄ
46
PRZEPISY Z OWSEM
74
PYSZNIE POSMAROWANE
94
REZERWAT JABŁEK NA DOLNYM ŚLĄSKU
108
HISTORIA PRZESIEDLEŃCZA:
WSPOMNIENIA O DZIADKU KAROLU
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
114
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
120
WROCŁAWSKI FOODSHARING
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Sebastian Karkowski
foodthrualens.net
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
fotografia-kulinarna.
myportfolio.com
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Zdjęcie okładkowe: Rafał Komorowski, modelka: Jagoda, asysta: Emilia i Joanna
Zdjęcia dodatkowe: Natalia Bogubowicz, Rafał Komorowski, Katarzyna Sieradz
SPIS PRZEPISÓW
Batony owsiane
Bułki pszenno-owsiane na zakwasie
Chili con carne z kukurydzą
Chleb owsiano-orzechowy
Frytki z batata
Frytki z polenty
Gofry owsiane wytrawne
Gofry z salsą pomidorową
Granola z masłem orzechowym
Grillowana kukurydza
Hummus z suszonymi pomidorami
Kasza owsiana z kurkami
Krem orzechowo-czekoladowy
Kukurydza na maśle
Masło kokosowe z miodem
68
52
18
54
102
44
56
20
58
22
78
70
86
38
90
60
104
24
72
62
114
Pasta jajeczna z oliwkami
Pasta paprykowa
Pasta z kabanosem
Pasta z kukurydzy
Pasta z makreli
Pieczona owsianka czekoladowa z malinami
Popcorn na 3 sposoby
Pudding z kaszy kukurydzianej
Ryż z rodzynkami
Ser orzechowy pieczony
Ser smażony z czarnuszką
Sernik z musem daktylowym i popcornem
Spring rollsy z sosem jabłkowym
Stir-fry z kurczakiem i kukurydzą
Szapy
76
92
82
40
84
64
42
26
116
88
80
36
106
28
118
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Muffiny owsiano-bananowe
Muffiny z sokiem jabłkowym
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i kukurydzą 30
Wegańska papryka w pomidorach
Wytrawna owsianka po azjatycku
Zupa krem z kukurydzy
Zupa kukurydziana z krewetkami
10
66
32
34
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Naleśniki po meksykańsku
Owsiana Sałatka piękności
Owsiane ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pasta jajeczna dziadka Karola
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
8
MAGAZYN KOCIOŁ JESIEŃ 2020
MAGAZYN KOCIOŁ JESIEŃ 2020
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin