Kocioł Nr specj._2020 -Piknik.pdf

(5460 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
NUMER SPECJALNY:
PIKNIK
LATO 2020
Lato w tym roku mamy wyjątkowo kapryśne.
Późną wiosną, podczas piknikowej sesji zdjęciowej,
nie było lepiej. Maj bardziej przypominał listopad
– wiało, padało i było dość chłodno.
Kiedy w prognozach pogody zapowiedziano jeden
piękny dzień w tygodniu, nie było czasu do stracenia,
zapakowaliśmy więc skrzynkę i ruszyliśmy do parku.
Nie ma nic lepszego jak koc, smaczne jedzenie
i dobre towarzystwo.
Nasze piknikowe propozycje są dość zdrowe
i szybkie do zrobienia. W większości przypadków
trzeba tylko wymieszać składniki i je upiec.
Ponadto w upały (które podobno jeszcze są przed
nami) musimy pamiętać o dobrym nawodnieniu
organizmu, dlatego nie zapomnijmy o wodach
smakowych – wrzucajmy nasze ulubione owoce
do butelki i w drogę.
A na wszelki wypadek zabierzmy ze sobą ciepłe
swetry i pelerynę!
Ekipa Kotła
Sesję przygotowała: Monika Szeffler
Dania degustowali: Mateusz Dawiec i Daniel Piotrowski
Numer złożyli: Joanna i Rafał Komorowscy
SPIS TREŚCI
4
TRUFLE DAKTYLOWE
6
SZYBKIE CIASTO ORKISZOWE
8
CHLEB ORKISZOWY
10
HUMMUS
10
KANAPKI Z HUMMUSEM
12
WODY SMAKOWE
14
KOTLECIKI JAGLANE ZE SZPINAKIEM
16
TARTA WARZYWNA NA POLENCIE
2
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
facebook.com/MagazynKociol
instagram.com/magazynkociol
18
PALUCHY
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
3
TRUFLE DAKTYLOWE
PRZEPIS: MONIKA SZEFFLER
Liczba porcji:
20–25 kulek
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki:
600 g suszonych daktyli
100 g wiórków kokosowych
50 g kakao lub karobu
3 łyżki mielonego siemienia lnianego (najlepiej złocistego)
kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia trufli
Przygotowanie:
Daktyle moczymy około 15–20 minut w ciepłej wodzie lub namaczamy przez całą noc w zimnej.
Następnie dokładnie odsączamy i blendujemy na gładką masę, dodajemy wiórki kokosowe,
kakao i siemię lniane. Mieszamy za pomocą ręki lub łyżki. Jeśli masa jest wciąż bardzo klejąca,
dodajemy wiórki kokosowe lub siemię lniane.
Odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie możemy formować kulki (ok. 30 g).
Obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych.
4
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
5
SZYBKIE CIASTO ORKISZOWE
PRZEPIS: MONIKA SZEFFLER
Liczba porcji:
blaszka o średnicy 26 cm
Czas przygotowania:
10 minut + 50 minut pieczenia
Składniki:
400 g mąki orkiszowej (typ 700)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml kefiru
2 duże jajka
100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
�½ szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
�½ kg rabarbaru lub truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej.
Następnie łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony
rabarbar lub truskawki i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Gotowe ciasto można posypać podprażonymi płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
6
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
7
CHLEB ORKISZOWY
PRZEPIS: MONIKA SZEFFLER
Liczba porcji:
1 bochenek
Czas przygotowania:
1 godzina + 1 godzina pieczenia
Składniki:
1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
500 g mąki orkiszowej (typ 700)
2 łyżki prażonego słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki sezamu
1 łyżka soli morskiej
450 ml ciepłej wody
olej kokosowy do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy, dolewamy ciepłą wodę
i wyrabiamy przez 3 minuty ręką lub łyżką. Ciasto będzie się kleić.
Jeżeli jest zbyt zbite, dodajemy jeszcze trochę wody.
Natłuszczamy formę do chleba olejem kokosowym i wylewamy ciasto do
wysokości.
Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C (210°C z termoobiegiem).
Na dnie ustawiamy blaszkę i wlewamy do niej wodę.
Nad nią ustawiamy chleb i pieczemy 1 godzinę, do zarumienienia.
Niezwłocznie po wyjęciu wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.
8
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
MAGAZYN KOCIOŁ PIKNIK 2020
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin