BABKA GOTOWANA
CIASTO :
- 1 ¾ szklanki mąki ziemniaczanej ,
- 1 łyżka mąki pszennej ,
- 1 ½ szklanki cukru pudru ,
- 1 kostka „KASI „
- 5 jaj ,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ,
- sok z połowy cytryny ,
- 1 kieliszek wódki ,
DO DEKORACJI : 1 tabliczka czekolady .
SPOSÓB :
1. Margarynę rozpuścić na parze , a następnie ostudzić .Dosypać cukier puder i całość zmiksować .
2 .Nie przerywając ucierania , dodawać stopniowo żółtka ( utrzeć do białości ) oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia .
3 . Dodać sok z połowy cytryny i wódkę .
4 . Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę . Całość delikatnie wymieszać .
5 . Całość przełożyć do specjalnej formy lub do garnka ( małego ) wysmarowanego margaryną a następnie wstawić do większego , wypełnionego wodą .Całość przykryć przykrywką . Gotować 70 min od momentu zagotowania się wody .
6 . Babkę polać czekoladą .
BEZY : 4 BIAŁKA , 22,5 DAG CUKRU PUDRU , SZCZYPTA SOLI
SÓL ZAPOBIEGA OPADANIU PIANY .
spit5