BABKA SEROWO-CYTRYNOWA
CIASTO :
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru
- 15 dag KASI
- 3 jajka
- 1 opakowanie homogenizowanego serka waniliowego
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia KASIA
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
DO DEKORACJI :
- lukier cytrynowy
1. Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać miękką/nie roztopioną/ KASIĘ i zmiksować.
2. Ciągle miksując , wsypywać po łyżce mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z
kisielem oraz proszkiem do pieczenia , a następnie dodać cukier waniliowy i sok z
cytryny.
3. Na końcu dodać serek waniliowy. Lekko i dokładnie wymieszać go łyżką z pozostałą
Masą.
4. Ciasto przełożyć do posmarowanej KASIĄ i posypanej bułką tartą formy babkowej.
5. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
6. Ciasto można polać lukrem cytrynowym.
spit5