CIASTO ORZECHOWE.doc

(21 KB) Pobierz
CIASTO ORZECHOWE

                                                CIASTO  ORZECHOWE 

                          

                                             Z  POWIDŁAMI   ....

 

            CIASTO :

-          4 szklanki  mąki ,

-          1 ½ kostki  margaryny ,

-          ¾  szklanki cukru  pudru ,

-          6 żółtek ,

-          1 opakowanie  (16 g ) proszku  do pieczenia ,

-          1 opakowanie  cukru  waniliowego ,

         

         DO  PRZEŁOŻENIA  :

-          1 szklanka  cukru  ,

-          6 białek   ,

-          1 opakowanie  kremu  karpatkowego  ,

-          1 słoik  ( 250 ml ) powideł  śliwkowych ,

-          20 dag  łuskanych  orzechów włoskich ,

-          100 g  wódki .

    

          DO DEKORACJI :

 

-          polewa czekoladowa

 

             

SPOSÓB  :

            1 . Z  podanych  składników  zagnieść   ciasto  jak  na  makaron  .Podzielić   je na  pół i  wyłożyć  formy  -  takie  same  blachy  .Posmarować  powidłami .

             2 . Białka  ubić  na  sztywną  pianę  ze  szklanką   cukru .Nałożyć  pianę  na  powidła,  posypać   posiekanymi  orzechami  .Piec  40  - 50  min w   piekarniku nagrzanym  do 180 st C

            3 . Wg  przepisu  podanego  na  opakowaniu  przygotować  krem  i  wlać  do niego  dodatkowo   alkohol  .

            4 . Na  pierwszy  placek nałożyć  krem  ,  nakryć  drugim , odwracając  go uprzednio  warstwą  orzechowo  -  śliwkową   do  dołu ,  i  polać polewą  czekoladową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin