CIASTO ORZECHOWE
Z POWIDŁAMI ....
CIASTO :
- 4 szklanki mąki ,
- 1 ½ kostki margaryny ,
- ¾ szklanki cukru pudru ,
- 6 żółtek ,
- 1 opakowanie (16 g ) proszku do pieczenia ,
- 1 opakowanie cukru waniliowego ,
DO PRZEŁOŻENIA :
- 1 szklanka cukru ,
- 6 białek ,
- 1 opakowanie kremu karpatkowego ,
- 1 słoik ( 250 ml ) powideł śliwkowych ,
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich ,
- 100 g wódki .
DO DEKORACJI :
- polewa czekoladowa
SPOSÓB :
1 . Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron .Podzielić je na pół i wyłożyć formy - takie same blachy .Posmarować powidłami .
2 . Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru .Nałożyć pianę na powidła, posypać posiekanymi orzechami .Piec 40 - 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C
3 . Wg przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem i wlać do niego dodatkowo alkohol .
4 . Na pierwszy placek nałożyć krem , nakryć drugim , odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu , i polać polewą czekoladową.
spit5