CIASTO TOFFI
CIASTO:
- ½ kg mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- 12,5 dag KASI
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
KREM ŚMIETANOWY :
- ½ l śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
POLEWA :
- 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego
- 10 dag orzechów
SPOSÓB :
1. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.
Przenieść do dwóch identycznych prostokątnych form i piec ok. 15 min w piekarniku
Nagrzanym do 200 st. C.
3. Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną
żelatynę. Tak przygotowaną masą przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.
4. Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko( tzw. toffi ).
Posypać posiekanymi orzechami. Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia.
spit5