CIASTO TOFFI.doc

(21 KB) Pobierz

                                           

 

 

                                                 CIASTO  TOFFI

                       

                                         

                                    

 

 

 

 

CIASTO:

-          ½ kg  mąki

-          ½  szklanki cukru pudru

-          15 dag miodu

-          12,5 dag KASI

-          2 jajka

-          1 opakowanie cukru waniliowego

-          1 łyżeczka  sody  oczyszczonej  

 

KREM ŚMIETANOWY :

-          ½ l śmietany  36%

-          3 łyżeczki żelatyny

 

POLEWA :

-          1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego

-          10 dag orzechów

 

 

 

 

SPOSÓB :

 

1.      Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.

2.      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.

Przenieść do dwóch identycznych prostokątnych form i piec ok. 15 min w piekarniku

Nagrzanym do 200 st. C.

3.      Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną

żelatynę. Tak przygotowaną masą przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.

        4.   Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko( tzw. toffi ).

Posypać posiekanymi orzechami. Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia.         

 

 

                                                         

Zgłoś jeśli naruszono regulamin