Dla 6 osób Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 1 godz. Składniki: 1 pomarańcza 100 g gorzkiej czekolady 2 jaja (wyjęte wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały) 125 g drobnego cukru 125 g miękkiego masła 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Jak to zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Posmaruj masłem formę o średnicy 26 cm. 3. Utrzyj w misce masło z cukrem. 4. Dodaj jaja, mąkę i proszek do pieczenia 5. Zetrzyj czekoladę na tarce lub rozdrobnij ją w blenderze i dodaj do masy. 6. Umyj dokładnie pomarańczę i zetrzyj z niej całą skórkę. Wymieszaj startą skórkę z resztą ciasta. 7. Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku przez 15 min. 8. Zmniejsz temperaturę do 175 stopni C i piecz jeszcze przez 45 min., aż ciasto urośnie i nabierze złotego koloru. 9. Nakłuj je drewnianym patyczkiem. Sucha końcówka oznacza, że ciasto jest gotowe. 10. Odstaw na 15 min.do ostudzenia, a następnie wyjmij z formy. 11. Ciasto można przechowywać przez kilka dni. Bon appetit!
spit5